| In november keurde het Gewest de bouwvergunning voor 'The Quay' goed. Het wooncomplex zal tussen de Birminghamstraat en de Fernand Demetskaai gebouwd worden.

Anderlecht gaat niet in beroep tegen vastgoedproject 'The Quay'

NL
© BRUZZ
25/12/2022

Anderlecht zal niet in beroep gaan tegen de goedgekeurde bouwvergunning van het vastgoedproject 'The Quay' tussen de Birminghamstraat en de Fernand Demetskaai. Dat schrijft La Dernière Heure. Nochtans stuit het project op verzet van buurtcollectief AnderlechToit, dat vindt dat het project niet beantwoordt aan de sociaal-culturele behoeften van de wijk.

Het vastgoedproject is voorzien op de site tussen de Birminghamstraat 222 tot de Fernand Demetskaai 25-28. De bestaande panden worden gesloopt om plaats te ruimen voor zes gebouwen met 87 wooneenheden en 160 studentenkoten. Verder is er bijna 3.500 vierkante meter voorzien voor commerciële activiteiten, zoals een Colruyt-supermarkt, en evenveel voor productieve activiteiten.

Een eerdere versie van het project voorzag 94 woningen en 174 studentenkoten. Die aantallen verlaagde projectontwikkelaar Blaton omdat het project op verzet van het buurtcollectief AnderlechToit en van de gemeente zelf stuitte.

Toch was daarmee de kous niet af voor AnderlechToit. Volgens hen beantwoordt het project niet aan de behoeften van de wijk en dreigt het een "gated community" te worden, omdat er bijvoorbeeld geen publieke wandel- en fietsweg doorheen loopt. Bovendien zullen de huurprijzen onbetaalbaar zijn voor wie met 1.000 of 1.200 euro per maand moet rondkomen, aldus het collectief.

Staatssecretaris van Stedenbouw Pascal Smet (one.brussels-Vooruit) kondigde in de lente aan dat er een nieuw openbaar onderzoek moest komen, maar in november keurde het Gewest de herziene versie van het project dan toch goed.

Geen beroep

AnderlechToit hoopte dat de gemeente nog in beroep zou gaan tegen de bouwvergunning, maar die hoop is donderdag in de rook opgegaan. Anderlechts schepen van Stedenbouw Alain Kestemont (DéFI) heeft op de gemeenteraad gezegd dat de projectontwikkelaar "aan de belangrijkste eisen van de gemeente heeft voldaan" bij de herziene versie van het project. "Er zijn wel nog enkele kleine vraagtekens, maar begin januari gaan we met Blaton aan tafel om die beantwoord te krijgen," aldus nog Kestemont.

Het bewonerscollectief is daar niet blij mee. "Het Gewest had ons een nieuw openbaar onderzoek beloofd over de nieuwe plannen, maar dat is er niet gekomen omdat de wijzigingen minimaal waren. De gemeente, die tegen het project was, is nu van mening veranderd omdat de wijzigingen zogezegd voldoende zijn," zegt Yves Dalan van het collectief in La Dernière Heure. "We hebben de burgemeester (Fabrice Cumps (PS), red.) om de nota die die standpuntwijziging rechtvaardigt gevraagd."

De buurtbewoners onderzoekt de piste om zelf beroep in te dienen. "We hebben een advocaat onder de arm genomen, die al een aantal grijze gebieden heeft geïdentificeerd in het dossier. Alleen de kosten van het beroep houden ons tegen. Voor de advocaat zouden we al 8.000 euro moeten betalen."

Volgens La Dernière Heure hebben behalve AnderlechToit ook ondernemers uit de buurt en toekomstige directe buren van het project een overleg met elkaar gepland om "te kijken wat ze kunnen doen".

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni