De plannen voor vastgoedproject ‘The Quay’ langs het kanaal in Anderlecht, blijven op verzet stuiten van buurtbewoners. Die laten intussen van zich horen met een nieuwe petitie en richten zich tot staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet (Vooruit) om de vergunningsaanvraag alsnog af te keuren.
Buurtbewoners blijven zich verzetten tegen vastgoedproject ‘The Quay’
Tijdens de overlegcommissie van 14 oktober 2021, heeft het Brusselse gewest een positief advies met voorwaarden gegeven aan het omstreden vastgoedproject ‘The Quay’. Dit ondanks een negatief advies van de gemeente Anderlecht. Burgercollectief AnderlechToit, blijft zich intussen verzetten tegen de plannen.
94 woningen en 161 studentenkoten
Op de site, die zich uitstrekt over de Birminghamstraat 222 en de Fernand Demetskaai 25-28, zouden de bestaande gebouwen worden gesloopt. Ook de bomen zouden verdwijnen. In de plaats daarvan zouden zes gebouwen komen met in totaal 94 wooneenheden en 161 studentenkoten (i.p.v. 178 eerst gepland), een ondergrondse parking met 184 autoparkeerplaatsen en 11 motoplaatsen. Verder is er plaats voorzien voor een handelsruimte van 3.566 m² (er zou een Colruyt komen) en productieve activiteiten (3.495 m²).
Een nieuwe openbare weg voor voetgangers en fietsers doorkruist de site en zou de Fernand Demetskaai met de Birminghamstraat verbinden.
De gemeente Anderlecht ontving bij deze plannen 11 bezwaarschriften, waarvan een petitie met 210 handtekeningen. De grootste kritiek op het vastgoedproject is het ontbreken van sociale woningen, het kappen van de bomen die er nu staan en de omheining die voorzien is, waardoor de site niet voldoende toagankelijk zou zijn voor omwonenden en ze afgesloten wordt van de wijk.
“Een gettowijk, afgesneden van de stad”
Volgens Cataline Sénéchal van Inter-Environnement Bruxelles (IEB), een federatie van buurtcomités, richt het nieuw te bouwen complex zich “meer op rentabiliteit dan op kwaliteit.”
“Er is een tekort aan sociale woningen in Anderlecht, maar in dit project is geen plaats voor dat soort woningen. Het is enkel gericht op een gegoede klasse,” luidt de kritiek van Sénéchal in La Capitale. Ze vraagt zich verder af “wat het nut is van een nieuwe supermarkt op 900 meter van een bestaande winkel van dezelfde keten.” Sénéchal vreest dat de bouwplannen de wijk niet ten goede zullen komen en eerder een enclave zullen creëren. “Dit is een gettowijk, die afgesneden zal zijn van de rest van de stad en waarvan het algemeen nut zeer discutabel is.”
Petitie
Eenzelfde geluid is ook te horen bij het burgercollectief AnderlechToit, dat een petitie met inmiddels 232 handtekeningen opstelde tegen de plannen. “’The Quay’ biedt op geen enkele manier een oplossing voor huishoudens met een beperkt inkomen. Bovendien wordt er geen rekening gehouden met het vele omgevingsgeluid en de waarde van het bestaande patrimonium.”
“Hoewel veel aspecten van het project ons interessant lijken, zoals de voorziene woningen en het nieuwe voet- en fietspad, denken we dat veel elementen niet passen binnen de lokale stedelijke context. ‘The Quay’ bedreigt daarom de onmiddellijke stedelijke omgeving, maar ook de toekomst van de stad,” protesteert het collectief, dat in een brief aan Pascal Smet vraagt om de stedenbouwkundige vergunning niet af te leveren.
"‘The Quay’ bedreigt de onmiddellijke stedelijke omgeving, maar ook de toekomst van de stad"
Concreet hekelt AnderlechToit de voorziene omheining, “die de site afsluit van de omliggende wijken.” Verder wil het collectief niet weten van een nieuwe Colruytwinkel, “die zal concurreren met de handelaars in de Wayezstraat en het geïsoleerde karakter van de site in de hand zal werken.” Ook de uitwerking van het voet- en fietspad kan beter, volgens AnderlechToit. “Het pad is onbruikbaar door de vele trappen en de industriële muren langs het pad van soms meer dan drie meter hoog.”
Verder ijvert het burgercollectief voor een effectenstudie, “eerder dan een vaag rapport dat zich enkel richt op het betrokken terrein i.p.v. op de hele omgeving en rekening houdt met de vernietiging, door de werken, van een rijke en zeldzame biotoop in de stad.”
Negatief advies van Anderlecht
De gemeente Anderlecht had oren naar de kritiek die haar inwoners formuleerden tijdens het openbaar onderzoek en heeft op de overlegcommissie van 14 oktober dan ook een negatief advies uitgesproken voor het project. Het Brusselse gewest is de gemeente daarin niet gevolgd en kende de plannen een positief advies onder voorwaarden toe.
Het gewest vraagt de bouwpromotoren om na te denken over het hergebruik van het materiaal van de af te breken panden. Daarnaast wil het ook de CO2-voetafdruk van de geplande werken kennen. Verder moeten de oude bomen op de site bewaard blijven en vraagt het gewest groenschermen te plaatsen om het geluid van de omliggende percelen te verminderen. De site moet tot slot overdag vrij toegankelijk worden.
Burgercollectief AnderlechToit betreurt de visie van het gewest. Volgens hen zullen de voorwaarden die het gewest stelt, niet zorgen voor een betere integratie van de site in de wijk.
AnderlechToit kondigde aan deze maand nog samen te zitten met Pascal Smet, maar bij de woordvoerder van Smet, Marc Debont, is te horen dat die ontmoeting nog af te wachten valt. “Omdat we aan het einde van de procedure zitten, moeten we eerst bekijken of we na de overlegcommissie nog omwonenden kunnen ontvangen,” aldus Debont bij La Capitale.
Lees meer over: Anderlecht , Brussel , Stedenbouw , The Quay , Inter-Environnement Bruxelles , IEB , AnderlechToit , Pascal Smet