24 inwoners van Molenbeek en Brussel hebben een bezwaarschrift ingediend tegen het nieuwe ontwerp van de woontoren aan Sainctelette. De overlegcommissie formuleert tegen 1 oktober een advies op basis van deze opmerkingen.
Bewoners dienen 24 bezwaarschriften in tegen woontoren Sainctelette
Nadat een eerste ontwerp uit 2017 voor de nieuwe woontoren op de hoek van de Steenkoolkaai en de Saincteletteplein werd afgevoerd, kwamen architecten MS-A, V+ en TRANS met een nieuw ontwerp. Buurtbewoners konden tot 18 september opmerkingen indienen bij de nieuwe plannen. De gemeente ontving 21 bezwaarschriften uit Molenbeek en 3 uit Brussel.
Buurtcomité Maritime en de federatie van buurtcomités IEB (Inter-Environnement Bruxelles) hebben veel bedenkingen bij het nieuwe ontwerp. “Ten eerste is de overlegprocedure echt niet democratisch,” zegt Rose-May Liebaert van buurtcomité Maritime. “Bewoners worden pas helemaal op het einde betrokken, wanneer de Bouwmeester al een besluit heeft genomen.” Volgens haar houden de gemeente Molenbeek en het Gewest geen rekening met de bewoners.
Hoogte van de toren
Ten tweede hebben omwonenden een probleem met de hoogte van de toren in het huidige ontwerp. “De nieuwe toren zal een schaduw werpen op de achterliggende openbare ruimte die zo aan kwaliteit inboet,” zegt Mohamed Benzaouia van IEB.
Daarnaast vinden de buurtcomités een verdichting van de wijk niet wenselijk. “De gemeente verantwoordt de densificatie door te wijzen op de toekomstige bevolkingsstijging, maar de eigenlijke reden voor de bouw van de toren is de maximale winst,” stelt Liebaert.
Ook Mohamed Benzaouia noemt het project “pure vastgoedspeculatie.” “Er is nood aan meer betaalbare gezinswoningen. Dit soort projecten is er enkel voor de jonge tweeverdieners die op termijn buiten Brussel gaan wonen.”
Lees meer over: Brussel-Stad , Sint-Jans-Molenbeek , Stedenbouw , Buurtcomité Maritime , IEB , TRANS , V+ , MS-A , kanaal , architectuur , woontoren