Debat

'Bouwen aan de rand van het bos, is bouwen in het bos'

© BRUZZ
06/09/2018

| Nieuwe bouwprojecten zijn volgens Mario Ninanne nefast voor de ecodiversiteit in het Zoniënwoud.

Steeds meer bouwpromotoren hebben hun oog laten vallen op terreinen aan de rand van het Zoniënwoud. Het Plan voor Duurzame Ontwikkeling doet weinig om dat in te dijken. “Aan dat plan is niets duurzaams,” zegt Mario Ninanne van Bruxelles Nature. “Alleen woningen bouwen telt nog.”

Na de hervorming van het Brussels Wetboek voor Ruimtelijke Ordening, het opleggen van richtplannen en de goedkeuring in alle stilte van het Plan voor Duurzame ontwikkeling kunnen we maar één ding vaststellen: de verdedigers van de natuur komen er bekaaid van af. Dat zegt Mario Ninanne van Bruxelles Nature. “Vanaf vandaag is alles mogelijk en alles legaal. De talrijke (juridische) acties van buurtbewoners tegen vastgoedprojecten in de rand van het Zoniënwoud breken ons zuur op. De milieujuristen van het Gewest hebben hun werk uitstekend gedaan.”

20180905 Opinie Zonienwoud BRUZZ ACTUA 1628

| Het Zoniënwoud.

“Het aantal vastgoedprojecten stijgt met een razende snelheid. Het lijkt wel of ze snel in kannen en kruiken moeten zijn voor de volgende Brusselse regering, in de zomer van 2019, aantreedt. Er worden pro forma openbare onderzoeken gehouden, waarvan de uitkomst al op voorhand vastligt,” oordeelt Ninanne. “Monsterprojecten die niet door de beugel kunnen worden na openbaar onderzoek gedownsized, maar krijgen niettemin een vergunning van het Gewest. Hier en daar wat appartementen minder, of een verdieping eraf. Er is maar één dogma: de komst van honderdduizend nieuwe bewoners in de volgende tien jaar laat de bouw van woningen overal toe.”

"Er worden pro forma openbare onderzoeken gehouden, waarvan de uitkomst al op voorhand vastligt"

Mario Ninanne, Bruxelles Nature

Opinie Mario BRUZZ ACTUA 1628

“De jongste maanden zien we een accumulatie van bouwprojecten in niet-bebouwde delen aan de rand van het Zoniënwoud.” Ninanne geeft een overzicht:

  • Tenreuken: vijf gebouwen
  • Woudmeesterlaan: verkaveling in zes percelen om hoge gebouwen neer te zetten
  • Van Horenbeeklaan: twee grote blokken
  • De reconversie van het Axa-­gebouw en de afbraak van een kantoorgebouw om er vier gebouwen neer te poten, goed voor 270 woningen
  • Twee grote appartementsblokken in de Bezemhoek, tussen het Natura 2000-gebied van het Zoniënwoud en het Natura 2000-gebied van het Vorsterieplateau
  • Het Rood-Kloosterkasteel: een project voor de bouw van een grote blok in bosgebied, tussen twee Natura 2000-gebieden, en in de onmiddellijke omgeving van het natuurreservaat van het Rood Klooster
  • Het Oak Tree-project aan de Welriekende Dreef op de grens van Oudergem en Overijse: een groot hotel met kantoren en appartementen
  • Droh’me (een drama!): de oude hippodroom van Bosvoorde wordt een recreatiegebied en een sportcentrum


Het Plan voor Duurzame Ontwikkeling leert ons volgens Ninanne bovendien het volgende:

  • Bouwtoelatingen op het plateau van de Vorsterie, dat deel uitmaakt van de Speciale Beschermingszone van Natura 2000
  • Een voorstel voor een overstapparking aan de Welriekende Dreef, in dezelfde zone als waar Oak Tree zal bouwen
  • Urbanisatievoorstellen in de bosrand van Witte Vrouwen in Sint-Pieters-Woluwe
  • Het voorstel om van Rood Klooster een recreatieve zone te maken
  • Voorstel voor ‘iconische torens’ in de Woluwevallei
  • Het voorstel om van het station van Bosvoorde, inclusief het Tournay Solvay-park, een ontwikkelingspool te maken
  • Het voorstel voor de verbreding van de Ring aan het Laarbeekbos


“De realisatie van al die projecten aan de rand van het bos betekent geheid een achteruitgang van de ecodiversiteit,” stelt Ninanne. “De inkapseling van het woudmassief zal ongetwijfeld leiden tot het einde van het ecosysteem van het Zoniënwoud, van de Speciale Beschermingszone van Natura 2000, een site die ingeschreven is als Unesco Werelderfgoed.”

En Natura 2000? “Dit Europees project van natuurgebieden beschermt in principe het Zoniënwoud inclusief de bosrand. Dat is niet onlogisch: bosranden zijn essentieel voor het behoud van fauna en flora. Maar wat zien we in Brussel? De niet-bebouwde zone is al teruggebracht van honderd naar dertig meter. Bovendien volstaat het om het dak wat te vergroenen, wat vleermuiskastjes te plaatsen en de vergunning wordt zo afgeleverd.”

“Zelfs bij Leefmilieu Brussel zitten de ambtenaren met de handen in het haar. Ze krijgen een spreekverbod opgelegd en moeten slaafs uitvoeren wat de politiek beslist. Het enige wat altijd terugkomt is: woningen, woningen en nog eens woningen. Zelfs de gemeente Watermaal-Bosvoorde, met een Ecolo-burgemeester, laat vastgoedprojecten toe. Kijk maar naar de Silexweg.”
“En dit alles op een moment dat er een Beheersplan voor het Zoniënwoud staat aan te komen. Begrijpe wie begrijpen kan,” besluit Ninanne.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Stedenbouw , Milieu , Zoniënwoud , bouwpromotor

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni