1884 boswachter 12 1884 boswachter 12

Bart Dewaele

Beestig Brussel

Soigneurs: Nieuw team van vrijwilligers moet boswachters Zoniënwoud bijstaan

Andy Furniere
10/01/2025

Tegen de lente moet voor het eerst een team van zestig tot honderd vrijwilligers, zogenoemde Soigneurs, de boswachters van het Zoniënwoud bijstaan om de biodiversiteit te beschermen. Ze zullen bijvoorbeeld wandelaars aanspreken die van het pad afwijken.

Soigneurs

  • Op 15 januari 2025 vindt een Nederlandstalige infosessie plaats in GC De Bosuil in Jezus-Eik. Info via zonienwoud.be
  • De organisatie onderzoekt momenteel of de Soigneurs een eigen uniform krijgen

Het huidige bospersoneel doet er sinds jaar en dag alles aan om het fragiele ecosysteem van het Zoniënwoud te beschermen, maar het kan wel wat assistentie gebruiken. Binnen enkele maanden krijgt ze die van de zogenoemde Soigneurs, vrijwilligers die de Stichting Zoniënwoud zelf opleidt.

“De vraag om meer te doen voor het bos kwam van bezorgde burgers en verenigingen,” zegt Sanne De Troyer, communicatieverantwoordelijke van Stichting Zoniënwoud. “Veel mensen onderhouden een heel persoonlijke band met het Zoniënwoud en willen hun steentje bijdragen om het gezond te houden.”

Momenteel worden er infosessies gehouden, waarna geïnteresseerden een opleiding tot Soigneur kunnen volgen. Kandidaten krijgen een theoretische uitleg en het bospersoneel geeft op het terrein praktische kennis mee. Tegen de lente moet een team van zestig tot honderd vrijwilligers klaar zijn voor de dienst.

“Tijdens de winter is het nog rustig in het bos, maar in de lente trekken meer mensen de natuur in, terwijl dat ook de broed- en bloeiperiode bij uitstek is,” zegt De Troyer. Soigneurs zullen recreanten bewust maken van het belang om op de paden te blijven – en erop te letten dat hun honden hetzelfde doen. “Ze kunnen uitleggen hoe zelfs maar de verspreiding van hun geur in het bos dieren kan afschrikken zodat ze hun nesten in de steek laten. Daarnaast moeten mensen beseffen dat het verboden is om al die mooie voorjaarsbloeiers te plukken.”

Soigneurs zullen niet constant met een vermanend vingertje zwaaien, ze moeten vooral een toegankelijk aanspreekpunt vormen voor hun medeburgers.

Sanne De Troyer

Communicatieverantwoordelijke van Stichting Zoniënwoud

Een van de planten die wel wat bescherming kunnen gebruiken, blijkt daslook te zijn. De kruiden bezitten uitgesproken culinaire kwaliteiten, met een smaak die zachter aandoet dan knoflook.

Soigneurs zullen niet constant met een vermanend vingertje zwaaien, ze moeten vooral een toegankelijk aanspreekpunt vormen voor hun medeburgers, ook bijvoorbeeld bij vragen over de mooiste wandelroutes,” benadrukt De Troyer. “Ze hebben geen bestraffende bevoegdheid zoals boswachters, al zullen ze die als het nodig is wel inlichten.”

Soigneurs zullen het bospersoneel een handje toesteken bij kleine onderhoudswerken. “Om bijvoorbeeld Amerikaanse vogelkers te verwijderen, een invasieve plantensoort die de inheemse overwoekert, een arbeidsintensief karwei,” zegt De Troyer. “Ook tijdens de paddentrek zal hun hulp van grote waarde zijn.”

Andere voorbeelden van activiteiten waarbij ze in sterke mate ingezet zullen worden zijn teambuildings, opruimacties en de Dag van het Zoniënwoud. De Soigneurs zullen voor het eerst in actie komen op 23 maart, tijdens activiteiten naar aanleiding van de Dag van het Bos.

Beestig Brussel

Elke week schrijft BRUZZ over een dier in de stad. Wat typeert het en waarom laat het nu van zich horen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni