De ploeg van vzw Brass’art, die nu een tijdelijk cultuurcafé uitbaat op het Molenbeekse gemeenteplein, is zelf kandidaat om het nieuwe gemeentelijke cultuurcentrum uit te baten. Dat komt op dezelfde plek, maar zal na verbouwingen veel groter en beter uitgerust zijn. Bevoegd schepen Karim Majoros (Ecolo) bevestigt ook de kandidatuur van twee concurrenten.
Brass’art zelf kandidaat-uitbater nieuw cultuurcentrum Molenbeek
Vzw Brass'art zorgt sinds 22 maart 2017 voor leven op het Molenbeekse gemeenteplein, met een cultuurcafé dat tot stand kwam via een Growfunding-geldinzameling. Het project ontstond in de nasleep van de aanslagen, exact een jaar daarvoor. De Molenbeekse cultuurscène voelde toen de nood om de gemeente positief in de kijker te zetten en ook niet-traditionele autochtone/Belgische/witte artiesten een podium te geven.
Tegelijkertijd kan Brass’art al sinds zijn oprichting worden beschouwd als een voorbode van het definitieve gemeentelijke cultuurcentrum dat op dezelfde plek moet ontstaan tegen juli 2019. Het centrum is grootser opgezet dan Brass’art, en zal ook de volledige twee aanpalende rijhuizen omvatten. Het centrum krijgt betere infrastructuur, meer vierkante meters gelijkvloers en ruimtes op de eerste verdieping van de extra huizen. Het beslaat dan onder andere het pand waar de familie van terreurverdachte Salah Abdeslam een tijdje woonde.
De werken aan het nieuwe centrum beginnen in november en zullen 450.000 euro kosten. We zijn dus halverwege de laatste maand van Brass’art, dat zijn contract al verlengd zag met negen maanden. Momenteel loopt nog tot 24 oktober de laatste expo, Suspension, met schilderijen en foto’s.
Brass’art 2.0, of toch niet?
In juni lanceerde het Molenbeekse college een projectoproep voor de uitbating van het nieuwe centrum. De Brass’art-ploeg van Mohamed Ouachen en co. werd uitgenodigd zich kandidaat te stellen om zichzelf op te volgen. Majoros bevestigt nu dat ze dat ook hebben gedaan, samen met twee concurrenten die de schepen niet bij naam wil noemen.
“Het tijdelijke Brass’art-project heeft zijn doel helemaal bereikt,” zegt Majoros. “We hebben het laatste anderhalf jaar een nieuw soort volk gezien op de planken, en een nieuw soort volk dat naar hen is komen kijken. Dat was de bedoeling.”
Al verzekert dat succes niet per se een contract voor Brass’art. “Want dat was een tijdelijk project met een andere schaal, invulling en duurtijd dan wat we verwachten van het nieuwe cultuurcentrum. Brass’art heeft met zijn ervaring natuurlijk een sterk dossier, dat trouwens ook geen kopie is van wat ze nu doen, maar meer ga ik er niet over zeggen,” besluit de schepen. Rond 22 oktober beslist het Molenbeekse college over de uitbating.
Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Stedenbouw , Resto & Bar , brass'art , cultuurcentrum molenbeek , Karim Majoros , Mohamed Ouachen
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.