Stad brengt ondergrond in kaart: 'Waar het kan, planten we een boom'

Kris Hendrickx, Sara De Sloover
© BRUZZ
29/04/2020

De Stad Brussel wil werk maken van een ambitieuze vergroening van de openbare ruimte. Om dat mogelijk te maken wil het bestuur eerst de ondergrond in kaart brengen. “Overal waar dat kan, planten we vervolgens een boom,” zegt schepen voor Stedenbouw Ans Persoons (Change.brussels), die twee proefprojecten lanceert.

De roep om meer groen en verkoeling in de stad klonk de voorbije jaren steeds luider. Ook het Brusselse stadsbestuur wil meer groen in de straten en bedacht daarvoor een vernieuwende strategie: eerst de volledige ondergrond in kaart brengen en vervolgens pas de openbare ruimte hertekenen.

“Als we de openbare ruimte vandaag ontwerpen, komt de vergroening vaak pas helemaal op het einde,” legt Ans Persoons uit. “Maar dan blijkt vaak dat we geen bomen kunnen plaatsen op de plek waar we dat willen. Dat komt doordat onze ondergrond zo chaotisch is: er zitten leidingen voor gas, telecom en water en dan hebben we het nog niet over parkeergarages, metrolijnen of stations.”

1706 Ans Persoons kader simulatie

| Begin dit jaar stelde de Stad het studiebureau Evolta aan. Dat deed al een gelijkaardig project in Gent (simulatiebeeld).

Om toch genoeg grote bomen te kunnen planten gooit de Stad het roer nu om. In laag-Laken en in de Leopoldswijk laat het bestuur eerst de hele ondergrond in kaart brengen. Vervolgens wordt een plan opgemaakt dat vertrekt van de plaatsen waar bomen genoeg wortel- en kruinruimte hebben. “De regel wordt: overal waar het zinvol is, planten we een boom,” aldus Persoons.

Coronabomen

De twee wijken in kwestie snakken naar meer groen, zegt de schepen. “Laag-Laken is erg dichtbebouwd, ook in de binnenhuisblokken, en heeft weinig kwaliteitsvolle openbare ruimte.” De Europese wijk mag dan wel een paar groene squares tellen, in het straatbeeld ontbreken bomen er vaak. “Als we de wijk vergroenen, kan de buurt ook aantrekkelijker worden om te wonen, want we hebben daar nu een overaanbod aan kantoren.”

De schepen wijst erop dat bomen tal van voordelen hebben. Ze brengen niet alleen verkoeling en zuurstof, maar zorgen er ook voor dat bewoners zich beter voelen. “Bovendien heeft de coronacrisis nog eens aangetoond hoe belangrijk nabijheidsgroen wel is,” zegt Persoons. “Elke Brusselaar moet op enkele minuten wandelen groen kunnen vinden.”

Begin dit jaar stelde de Stad het studiebureau Evolta aan. Dat zal nu de ondergrond in kaart brengen en een vergroeningsproject per wijk uittekenen. In overleg met bewoners wil het stadsbestuur vervolgens prioritaire zones afbakenen, waarvoor meteen ook een vergunningsdossier wordt opgesteld.

De plannen moet schepen van Groene Ruimten Zoubida Jellab (Ecolo) helpen om haar Bomenplan - tweeduizend extra bomen tijdens deze legislatuur - te realiseren.

De Stad trekt 280.000 euro uit voor de twee proefprojecten. Als ze een succes blijken, is het de bedoeling om de aanpak uit te breiden naar het hele grondgebied.

Lees woensdag het interview met schepen Ans Persoons in het BRUZZ-magazine en op BRUZZ.be.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Stedenbouw , Milieu , bomeninventaris , ondergrond , groene ruimte , Ans Persoons

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni