Brussel-Stad investeert een bedrag van 37 miljoen euro op om 2000 sociale woningen te renoveren en te isoleren. Het gaat om zo’n 2.000 panden die zich bevinden in Neder-Over-Heembeek, Haren, Laken en de Marollen. “Er heerst een sociaal en ecologisch optimisme.”
Brussel Stad investeert 37 miljoen euro in renovatie sociale woningen
“Ons doel is om de armsten van de stad te helpen en tegelijk iets te doen aan de Brusselse CO²-uitstoot,” zegt Benoit Hellings, schepen van Klimaat, in de persconferentie maandagochtend. “Woningverwarming is verantwoordelijk voor 60% van de Brusselse broeikasgassen, we moesten dit probleem dus aanpakken,” vult burgemeester Philippe Close (PS) aan.
Het isoleren van de gebouwen gebeurt vooral van buiten. Er wordt overal dubbele beglazing geplaatst en de ventilatiesystemen krijgen een update. Deze ingrepen besparen bewoners jaarlijks tot 1.500 euro aan energiekosten. De bewoners hoeven hun woningen niet te verlaten tijdens de werken en de huur stijgt ook niet.
Enkele gebouwen die gerenoveerd worden zijn die op de Antwerpsesteenweg, de Versailleslaan en op de Laskoutersstraat. De effectieve werken starten pas in 2023 en zullen twee jaar later afgerond zijn.
Daarnaast gaan de openbare vastgoedmaatschappijen Brusselse Woningen en de Lakense Haard nog eens eenzelfde bedrag van 37 miljoen euro lenen bij de Europese investeringsbank. Die renovatiewerken starten in 2024 en moeten drie jaar later af zijn. Ditmaal gaat het over gebouwen op de Blaesstraat, de Rodepoort en de Montserratstraat.
Met de investeringen wil de stad de CO²-uitstoot van de sociale woningen tegen 2027 verlagen met 34%, wat neerkomt op 7.000 ton minder CO²-uitstoot per jaar.
Lees meer over: Brussel-Stad , Stedenbouw , Politiek , Philippe Close , Benoit Hellings , Mohamed Ouriaghli , sociale woningen
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.