Bij de heraanleg van de Clovislaan voorziet de stad Brussel 38 betonnen banken in de straat. Enkele buurtbewoners hebben begrepen dat het er 100 zouden zijn. Zij willen er “zo weinig mogelijk”. Bevoegd schepen Ans Persoons is bereid om te zakken tot 16 banken.
Buurtbewoners vallen over banken in plannen heraanleg Clovislaan
Het openbaar onderzoek rond de Clovislaan loopt nog tot 25 februari. Volgens het lokale wijkcomité mag de stad Brussel al zeker meer dan honderd bezwaren vanuit de buurt verwachten. Enkele buren zijn in het bijzonder gekant tegen de plannen voor de middenberm, die een betonnen voetgangerspromenade moet worden. Daar horen zitbanken bij.
“We zijn vorig jaar al tussengekomen in de gemeenteraad omdat er helemaal geen sprake was van participatie”, zegt C.W. van het wijkcomité. “Er zijn dit jaar dan drie Zoom-meetings geweest op onze eigen vraag, maar dat was allesbehalve participatie. De stad heeft ons daar hun plannen uitgelegd, maar niet aangepast in functie van onze bezwaren.”
Eén van de bezwaren gaat dus over het aantal banken om de middenberm. De buren vrezen lawaai, zwerfvuil en overlast als er mensen op die banken komen zitten – iets wat de wijk al eerder aankaartte bij de gemeente. “Ik ben niet zeker van het precieze aantal, maar de grootteorde blijft honderd banken”, zegt deze buurtbewoonster. “Honderd banken met elk drie zitplaatsen. Het zullen dan nog eens betonnen banken zijn zoals op de Ramblas. Dat is totaal niet coherent met het erfgoed in onze wijk.”
De Clovislaan loopt uit op het Ambiorixpark en in de buurt staan meerdere geklasseerde huizen. Het wijkcomité vindt de moderne plannen van de stad een inbreuk op het erfgoed in hun buurt.
'In onze plannen staan 38 banken. Het waren er nooit 100. Wij gaan dat nu verlagen naar 16, op vraag van de bewoners'
Volgens bevoegd schepen voor Stedenbouw Ans Persoons (change.brussels) klopt het aantal banken waarover het wijkcomité spreekt niet. “In onze plannen staan 38 banken. Het waren er nooit 100. Wij gaan dat nu verlagen naar 16, op vraag van de bewoners”, zegt Persoons. “Zij hadden ook schrik dat mensen zouden gaan zitten op de bloembakken. Die maken we daarom minder hoog.”
Strakke timing
Dat er geen inspraakmomenten zijn georganiseerd, komt volgens Persoons omdat er een strakke timing bij de plannen hoort. “Infrabel is al begonnen aan de werken aan de spoorwegtunnel onder de straat. Wij willen daarna kunnen aansluiten, want de diepe put ligt er al”, zegt Persoons. “Tijdens de overlegcommissie over de plannen van Infrabel hadden we al input van de bewoners gekregen.”
De vervolgplannen voor de heraanleg van de rest van de straat zijn dus al ingediend. Dat is volgens Persoons duidelijk uitgelegd aan de bewoners. “Wij hebben het nooit participatie genoemd. We kunnen wel nog aanpassingen doen in het uitvoeringsdossier van onze aannemer. Daarin gaan wij dus vragen om de bloembakken minder hoog te maken en om maar 16 banken te plaatsen.”
'Ik heb hier een huis gekocht omdat ik de straat zo mooi vond hoe ze was'
Lager dan die 16 wil Persoons niet zakken. “Enkele centrale punten van het project zijn voor ons essentieel, zoals het fietspad, meer bomen, aangename buitenruimte en meer biodiversiteit in de straat. Er zal uiteraard nog een debat volgen tijdens de Overlegcommissie. Het Gewest kan dan nog eigen aanpassingen maken bij de vergunningstoekenning.”
Als het Gewest de vergunning voor de nieuwe Clovislaan verleent, willen de buren in beroep gaan. "Dat hebben we al vaak genoeg gezegd", zegt buurbewoonster C.W., die de straat in de eerste plaats wil beschermen omwille van het erfgoed. “Dit is onze leefomgeving. Ik heb hier een huis gekocht omdat ik de straat zo mooi vond hoe ze was. Dus ik zal ervoor gaan, er zijn altijd compromissen mogelijk."
De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) gaf op 21 januari al een negatief advies over de huidige plannen van de stad Brussel.
Correctie: In een eerdere versie van dit artikel stond dat de KCML enkel een advies had uitgesproken over de plannen van Infrabel in de Clovislaan. Dat klopt niet, er is ook al een negatief advies over de plannen van Brussel-Stad.
Lees meer over: Brussel-Stad , Stedenbouw , Ans Persoons , Clovislaan , catherine wijnants , wijkcomité , zitbanken
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.