Het Schaarbeekse gemeentebestuur heeft na fervent protest beslist het buurtpark in de Bloemtuinenlaan dan toch te behouden. De secundaire school die op het terrein had moeten verrijzen, wordt verplaatst naar de Josaphatsite. "De politiek luistert naar welgemanierde, goed georganiseerde buurtbewoners met rationele argumenten."
Buurtpark Schaarbeekse Bloemtuinenlaan moet dan toch niet wijken voor school
Ophef afgelopen november in de Schaarbeekse Bloemtuinenlaan, waar veel inwoners in appartementsgebouwen wonen. Zij ontdekten per toeval dat het gemeentebestuur had beslist om een (Franstalige) secundaire school te bouwen op de plek waar nu een buurtpark en speeltuin liggen. Daarom organiseerden ze een buurtprotest.
"Er is geen enkel ander gemeentelijk terrein meer vrij en gezien onze demografie zijn we verplicht om extra scholen te bouwen met oog op de toekomst. Het is altijd een afweging", zei schepen van Franstalig Onderwijs Michel De Herde (Défi) destijds.
'Terechte argumenten'
Het gemeentebestuur nodigde de buurtbewoners vervolgens uit voor een online informatiemeeting, waar onder meer burgemeester Cécile Jodogne (Défi) en schepen De Herde het woord namen. Het ging er op die meeting in januari erg emotioneel aan toe, met tientallen inwoners die niet alleen hun ongenoegen uitten over het verdwijnen van hun buurtpark, maar ook alternatieve locaties voorstelden.
Het gemeentebestuur heeft nu gehoor gegeven aan alle protest, blijkt uit een brief die afgelopen weekend bij de omwonenden in de bus belandde. In die brief geven Jodogne, De Herde en schepen van Openbare Werken Vincent Vanhalewyn (Ecolo) aan dat ze daags na de meeting met de buurt op zoek gegaan zijn naar alternatieven. "En er is er ook een gevonden", bevestigt schepen De Herde aan BRUZZ.
"Wij moeten toch al grond aankopen voor de basisschool op de Josaphatsite, en daar blijkt nu ook plaats voor de secundaire school. Het kost ons dus niets meer"
"Binnen het PAD Josaphat was al een basisschool voorzien op de Josaphatsite, op het nu al verharde deel van de site, waar vroeger een parking was. Wij waren overtuigd dat voor een secundaire school het parkje aan de Bloemtuinenlaan een heel geschikte locatie was, omdat het al gemeentelijk bezit was en wij dus de grond niet meer moesten kopen."
Maar de felheid en het aantal protesterende omwonenden verraste het college, dat de zaak daarna is gaan herbekijken, erkent De Herde. "We kregen reacties van zowel Franstalige als Nederlandstalige als anderstalige inwoners, die met onterechte maar ook terechte en rationele argumenten aan kwamen draven."
"Eens te meer blijkt dat niet alles al op voorhand vastligt. De politiek luistert naar welgemanierde, goed georganiseerde buurtbewoners met rationele argumenten."
Naast of bovenop
"Daarom zijn we opnieuw gaan overleggen met de gewestelijke Maatschappij voor Stedelijke Inrichting, die eigenaar is van de Josaphatsite. Zij willen toekomstige inwoners graag een volledig aanbod aan diensten bieden, en naast een crèche en een basisschool past ook een middelbare school in dat plaatje."
"Wij moeten toch al de grond aankopen voor de basisschool, en daar blijkt nu ook plaats voor de secundaire school. Het kost ons dus niets meer. Of de middelbare school naast of bovenop de basisschool wordt gebouwd, zal dan nog met de architect worden bekeken."
"Er is wel een kanttekening: we hopen dat de nieuwe school in de voormalige industriële zone van de Josaphatsite zal komen, en geen andere groene ruimte wordt opgeofferd"
De buurtbewoners van de Bloemtuinenlaan zijn natuurlijk "enorm blij" dat hun strijd "4.000 vierkante meter park heeft gevrijwaard", zegt Anton Schuurmans, medeorganisator van het protest. "We zijn opgelucht dat het plan wordt bijgesteld, zeker nadat door de coronacrisis is gebleken hoe enorm belangrijk dit stukje groene ruimte is voor de mensen uit de naburige flatgebouwen."
"Er is wel één belangrijke kanttekening: we hopen dat de nieuwe school in de voormalige industriële zone van de Josaphatsite zal komen, zoals wij ook hadden gesuggereerd. Het kan niet de bedoeling zijn dat je de ene groene ruimte opoffert voor de andere, en zo het probleem verplaatst. Maar het is nu afwachten tot de regering naar buiten komt met het nieuwe plan voor de Josaphatsite om te kunnen zien waar de school precies staat ingetekend."
Lees meer over: Evere , Schaarbeek , Stedenbouw , Milieu , Onderwijs
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.