Met meer dan een verdubbeling van de bedrijfsoppervlakte en de bouw van 1.200 nieuwe woningen op vijf jaar haalt Citydev ruim de doelstelling uit het eerste beheerscontract. Daarnaast innoveerde de gewestelijke ontwikkelingsmaatschappij met gemengde projecten, nieuwe woonvormen en fablabs.
Citydev bouwde 1.200 woningen op vijf jaar
In 2013 sloten de Brusselse regering en Citydev voor het eerst een beheersovereenkomst met concrete doelstellingen. De jaarlijkse productie van woningen moest bijvoorbeeld met een derde omhoog. Die doelstelling werd ruimschoots gehaald met de bouw van 1.200 woningen.
Ook op vlak van economische ontwikkeling, de tweede historische opdracht van Citydev, ogen de cijfers mooi. Het gebouwenpark groeide van 70.000 tot maar liefst 190.000 vierkante meter. De bezettingsgraad van de terreinen bedraagt 98 procent en de 430 bedrijven die er actief zijn stellen samen meer dan 24.000 mensen te werk.
Nieuw is dat Citydev ook gevraagd werd om werk te maken van projecten die verschillende functies, bijvoorbeeld wonen en economische activiteiten combineren. De ontwikkelingsmaatschappij verricht daarmee pionierswerk in de kanaalzone. Een bekend voorbeeld is bedrijvencentrum GreenBizz naast de Tivoliwijk in Laken. In Anderlecht zijn verschillende projecten in voorbereiding zoals CityCampus, CityGate en NovaCity.
Slagkracht
Als we de woonproductie verder onder de loep nemen, bestaat het leeuwendeel nog altijd uit gesubsidieerde koopwoningen, bedoeld om de middenklasse in de stad te houden. Ondertussen bouwt Citydev echter ook studentenwoningen en experimenteert het met co-housing en Community Land Trust, een formule waarbij eigendom van de grond wordt losgekoppeld van de eigendom van het gebouw.
Tot slot waagde Citydev zich ook aan projecten die buiten de basisopdracht vallen, zoals de oprichting van drie fablabs voor digitale fabricage en het sluiten van contracten van tijdelijk gebruik. Daarbij krijgen verenigingen, kunstenaars of start-ups ruimte ter beschikking in afwachting van de herontwikkeling.
Bij een evaluatie lieten zowel minister-president Rudi Vervoort (PS) en minister van Economie Didier Gosuin (Défi) zich positief uit over de slagkracht van Citydev. Een nieuwe beheersovereenkomst is er evenwel nog niet. Die oefening is voor de volgende Brusselse regering. Ondertussen dienen zich al enkele uitdagende projecten aan zoals de ontwikkeling van spoorterrein Schaarbeek-Vorming en de invulling van het oude verdeelcentrum van Bpost.
Lees meer over: Brussel , Stedenbouw , Economie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.