De ambitie van de regering blijft om een oplossing te bieden aan 15.000 gezinnen die op de wachtlijst voor een sociale woning staan. Dat verzekert staatssecretaris voor Huisvesting Nawal Ben Hamou (PS). Al is het op de financiering, net als veel andere initiatieven uit het regeerakkoord, nog wachten.
Coronacrisis verandert niets aan noodhuisvestingsplan voor 15.000 gezinnen
Deze legislatuur moet een oplossing gevonden worden voor 15.000 gezinnen die op de wachtlijst voor een sociale woning staan. Dat is de ambitieuze doelstelling die staatssecretaris voor Huisvesting Nawal Ben Hamou (PS) zichzelf deze regeerperiode gesteld heeft. Daarvoor moeten onder meer 6.400 extra woningen gebouwd worden. Daarnaast wordt er samengewerkt met de privésector en moeten bestaande panden gerenoveerd worden.
“In het regeerakkoord wordt al ambitieus over het noodhuisvestingsplan gesproken,” zei Brussels parlementslid Zoé Genot (Ecolo) donderdag tijdens de commissie Huisvesting. “Er wordt erkend dat de problematiek urgent is. Corona voegt nu nog extra urgentie toe. Bestaan er naast het ambitieuze plan uit het regeerakkoord nog bijkomende plannen vanwege de coronacrisis?”
We wachten nog altijd op een definitieve begroting. Ik vraag me af hoe en wanneer het noodhuisvestingsplan geconcretiseerd en gefinancierd zal worden
“De covid-19-crisis heeft de ongelijkheden in onze samenleving op het vlak van huisvesting nogmaals benadrukt,” antwoordde Ben Hamou. “Ons doel blijft om tegen 2020 een oplossing te vinden voor 15.000 gezinnen die op de wachtlijst voor een sociale woning staan. (…) Maar het is niet mijn bedoeling om een speciaal Covid-plan te voorzien.”
Financiering
N-VA-parlementslid Mathias Vanden Borre reageerde tevreden op de ambitie en motivatie van de staatssecretaris, maar stelde zich vragen bij de haalbaarheid van de plannen. "We wachten nog altijd op een definitieve begroting,” aldus Vanden Borre. “Minister van Begroting Sven Gatz (Open VLD) zei onlangs bovendien dat de kans groot is dat vanwege de coronacrisis niet langer voor alle plannen uit het regeerakkoord budgettaire ruimte zou zijn. Ik vraag me af hoe en wanneer het noodhuisvestingsplan geconcretiseerd en gefinancierd zal worden.”
Het noodhuisvestingsplan en de bijbehorende meerjarenbegroting moeten inderdaad nog worden goedgekeurd door de regering. Dat geldt overigens voor meer initiatieven uit het regeerakkoord, zoals bijvoorbeeld het plan om jongeren en senioren gratis openbaar vervoer aan te bieden.
De definitieve begroting van de Brusselse regering had dit voorjaar afgeklopt moeten worden. Ook het noodhuisvestingsplan lag daar op tafel. De coronacrisis leidde er echter toe dat die begroting werd uitgesteld. De crisis en reeds toegekende steunmaatregelen zullen echter een behoorlijke impact hebben op die begroting. “We zullen binnen de regering keuzes moeten maken. Iedereen zal een deel van zijn dromen moeten opbergen,” zei Gatz over die begroting in een interview aan BRUZZ.
Zolang de onderhandelingen over wie welk deel van zijn dromen moet opgeven nog lopen, wilde Ben Hamou zich niet uitspreken over de financiering van het noodhuisvestingsplan. “Maar zodra het plan goedgekeurd is, zult u dit horen.”
Lees meer over: Brussel , Stedenbouw , Samenleving , coronacrisis , corona , coronavirus , huisvesting , sociale huisvesting , Staatssecretaris voor Gelijke Kansen en Huisvesting , Nawal Ben Hamou , Mathias Vanden Borre , Zoë Genot
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.