Bewoners proberen met coöperatie appartementsblok over te kopen

JP
© BRUZZ - Belga
27/02/2025
Updated: 04/03/2025 19.19u

De bewoners van een appartementencomplex in de Hoogstraat in de Marollen vrezen uit hun woning gezet te worden nu de eigenaar het pand verkoopt. Door de stijgende huurprijzen is het onzeker of ze elders in de stad nog een betaalbare woning vinden. Als reactie op deze 'typische vorm van gentrificatie' hebben ze een wooncoöperatie opgericht. Ze willen samen het pand kopen, maar hun bod is al twee keer afgewezen.

Immobe SA, de eigenaar van het gebouw, heeft tot nu toe het bod niet geaccepteerd. Dat meldt de wooncoöperatie Coop'Haute 51. "De eigenaar beweert maatschappelijk verantwoord te ondernemen en waarden als 'solidariteit' te ondersteunen, maar hij heeft ons bod al twee keer geweigerd."

Dat steekt de inwoners van het pand in de Hoogstraat. Ze huurden nog voor een redelijk bedrag en weten niet of ze nu ergens anders nog voor dezelfde prijs een woning zullen kunnen vinden.

Het pand bestaat uit twintig appartementen, bewoond door een vijftigtal bewoners. Ze ontvingen een eind september een brief, waarin stond dat hun huis verkocht zou worden. De maanden die daarop volgden, hebben ze een collectief opgericht.

"Het huis te koop zien staan, kwam als een schok," zeggen Louisa en Manuel die al ruim dertig jaar in het appartement woonden en er hun kinderen zagen opgroeien. "Ook de 60-jarige Marta, die als kuisvrouw werkt, schrok van het bericht. "Ik heb niet de middelen om ergens anders heen te gaan, en toch word ik eruit geduwd."

Stijgende huurprijzen

De afgelopen jaren zijn de huurprijzen flink gestegen. Uit een studie van de OESO, waarnaar het collectief verwijst, blijkt dat nieuwe huurwoningen in de privésector in Brussel onbetaalbaar worden voor jonge, nieuwe gezinnen.

"Ik heb niet de middelen om ergens anders heen te gaan, en toch word ik eruit geduwd."

Marta, 60-jarige bewoonster

Slechts in drie Brusselse gemeentes blijft de huurprijs onder de duizend euro. De gemiddelde huurprijzen voor nieuwe huurwoningen zijn in 2023 met 4,1 procent zijn gestegen, zo bleek uit gegevens van het Brussels Instituut voor Statistiek en Analyse (BISA). "Voor het gemiddelde huishouden in Brussel betekent dit een stijging van 50 euro per maand of 600 euro per jaar," aldus de wooncoöperatie.

Nieuwe woonvormen

De bewoners hopen dankzij een nieuw woonmodel de huurprijzen betaalbaar te houden. Via hun coöperatie willen ze het pand in de Hoogstraat opkopen. Het doet denken aan de initiatieven van Community Land Trust, waar de bewoners zich door lieten inspireren. Nieuwe woonvormen winnen overigens in heel Brussel aan populariteit.

Huurders hebben op 13 januari dit jaar een eerste koopbod uitgebracht, maar dat werd niet aanvaard. Na contacten met de Stad Brussel en de toezegging van de stad om het project te steunen, dienden de huurders een tweede bod in. Op 10 februari werd hun bod opnieuw afgewezen.

'Typisch geval van gentrificatie'

Brusselse staatssecretaris voor Huisvesting Nawal Ben Hamou (PS) noemt de verkoop van het appartementencomplex een 'typisch geval van gentrificatie': "Het illustreert de bredere huisvestingscrisis in het Brussels gewest, waarbij elk jaar gezinnen tegen hun wil moeten vertrekken, hoewel ze hier hun hele leven geworteld zijn geweest. Dit kan zo niet doorgaan."

Het gebouw is eigendom van Immobe SA, een vastgoedbedrijf dat in 2018 is opgericht. Het wordt beheerd door Aedifica SA, actief in seniorenwoningen en Praemia REIM, bekend van onder meer het Basilix-shoppingcenter en verschillende cohousing-gebouwen in Brussel. Met deze laatste partij zijn de bewoners vooral in gesprek.

Welk bod de wooncoöperatie Coop'Haute 51 heeft uitbracht, is niet bekend. Het Luxemburgs investeringsfonds Immobe SA heeft nog niet geantwoord op ons verzoek om te reageren.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni