Tal van extra interieurelementen van het Hotel Métropole op het De Brouckèreplein worden beschermd Brussels erfgoed. Dat maakt staatssecretaris voor Erfgoed Ans Persoons (one.brussels/Vooruit) bekend. Het gebouw ondergaat binnenkort een grondige renovatie mét behoud van zijn iconische interieur.
Extra meubels van Hotel Métropole beschermd
Tijdens de voorbereidingen van de renovatie van het gebouw werd in maart dit jaar een procedure opgestart om na te gaan welke elementen, die tot dan toe niet op de beschermlijst stonden, een erfgoedwaarde hebben. Het initiatief kwam van voormalig staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed Pascal Smet (one.brussels/Vooruit) in samenwerking met de eigenaars van het gebouw. Door de lancering van de procedure mocht geen enkel interieurelement worden aangepast of het gebouw verlaten.
Opvolger Ans Persoons maakt het werk nu af door tal van extra interieurelementen van het gebouw te beschermen. Het gaat onder andere over heel wat art-decomeubelstukken die specifiek ontworpen werden voor het hotel en de patio, zoals het beeldhouwwerk van Bernard Callie op de vierde en vijfde verdieping, de wenteltrap in de voormalige wintertuin, de zaal “Marie Curie” op de eerste verdieping en de centrale trappenhal.
In 1890 opende de brouwersfamilie Wielemans-Ceuppens het café Métropole en vijf jaar later werd het iconische café uitgebreid met een luxehotel. Doorheen de geschiedenis van het hotel verbleven er heel wat beroemdheden, zoals Albert Einstein, Marie Curie, en de Amerikaanse presidenten Herbert Hoover en Dwight Eisenhower.
Een deel van het gebouw en interieur zijn beschermd sinds 1994 en 2002, het gaat hier vooral over elementen van de belle époque, zoals de gevels, de benedenverdieping en de trap. Het Brussels Gewest beslist nu om deze bescherming uit te breiden met tal van andere interieurelementen, hoofdzakelijk in art-decostijl.
Eerder dit jaar werd aangekondigd dat een deel van de interieurstukken geveild zouden worden tijdens een openbare verkoop. Daar kwam kritiek op, waardoor de veiling werd uitgesteld. Het grootste deel van de stukken bleken 'faux vieux', maar er bleken ook interieurstukken met erfgoedwaarde tussen te zitten. Die zijn nu geklasseerd en mogen het hotel niet verlaten.
De renovatiewerken zullen weldra aanvatten. De eigenaar van het gebouw wil de deuren van het vernieuwde luxehotel eind 2025 openen.
Lees meer over: Brussel-Stad , Stedenbouw , Hotel Métropole , interieurobjecten , Ans Persoons , renovatie hotel métropole , Art Deco , luxehotel , stedenbouw en erfgoed , Pascal Smet , belle époque