Abattoir, de slachthuizen ter hoogte van metrohalte Delacroix in Anderlecht

| De site van Abattoir. Op de strook langs het kanaal, waar nu de parking is, wil het gewest woningen bouwen.

Gewest gaat woningen bouwen op site Abattoir

HUB
© BRUZZ
29/03/2022

Het Brussels Gewest wil de herontwikkeling van de Abattoirsite in Anderlecht versnellen. Daarom wordt de gewestelijke Maatschappij voor Stedelijke Inrichting (MSI) mede-eigenaar van het terrein en zal ze langs het kanaal woningen laten bouwen. “Wij blijven wel de economische motor van de site,” zegt CEO Elke Tiebout van de NV Abattoir.

Sinds 1983 exploiteert de NV Abattoir de slachthuissite aan de Ropsy-Chaudronstraat. Op het terrein, 12 hectare groot, spelen het slachthuis en de slagers nog steeds een belangrijke rol, maar er is heel wat economische bedrijvigheid bijgekomen. De wekelijkse markten bijvoorbeeld, die per weekend bijna honderdduizend mensen naar de site lokken en, recentelijk, de Foodmet, een overdekte voedingsmarkt met een stadsboerderij op het dak.

De Foodmet was de eerste stap van het masterplan dat Abattoir ruim tien jaar geleden liet opstellen om ook in de toekomst relevant te blijven. De volgende stap is de Manufakture, een gebouw voor de vleesverwerkende bedrijfjes met daarboven een parking en op het dak wellicht een zwembad. Ook gepland is Kotmet, een complex met studentenkoten, appartementen en handelsruimten.

Erfpacht

Abattoir is slechts eigenaar van een klein deel van het terrein, het gedeelte langs de Bergensesteenweg, waar onder meer de Foodmet staat. De rest is eigendom van de gemeente Anderlecht. Abattoir heeft een erfpacht die loopt tot 2050.

Deze constructie verandert nu. Zopas kocht de Maatschappij voor Stedelijke Inrichting de naakte eigendom voor zes miljoen euro over van de gemeente. Alleen de historische overdekte markthal zit niet mee in de verkoop.

“De site is voor het gewest van strategisch belang. Logisch dat een gewestelijke speler de eigendom en de ontwikkeling ervan in handen neemt,” aldus de woordvoerder van de MSI. “Abattoir blijft een belangrijke partner, maar het is niet de enige.”

Ondertussen kwam het al tot nieuwe afspraken met Abattoir over de erfpacht: die wordt verlengd tot 2088. Anderzijds staat Abattoir zijn erfpachtrecht af aan MSI voor wat betreft het terrein langs het kanaal waar nu onder meer de ruime parking Delacroix op ligt.

Het gewest krijgt daar dus de volle eigendom en wil er woningen, met op het gelijkvloers handelsruimten, laten bouwen en ook collectieve voorzieningen neerzetten.

Beperkte middelen

“Ook wij hadden pakhuizen met kleine woontorens erboven gepland, maar de uitvoering van ons masterplan verloopt blijkbaar te traag,” zegt CEO van Abattoir Elke Tiebout. “Onze middelen zijn natuurlijk beperkt. Nu zal de transformatie van de site sneller gaan, zoals het gewest graag wil. Publieke woningen zijn dan ook hard nodig.”

Het liefst had Abattoir de naakte eigendom van de site zelf gekocht, maar dat stonden de gemeente en het gewest niet toe. “Het is een beleidskeuze, het gewest wil zeggenschap behouden over de site,” zegt Tiebout. “Voor ons is het belangrijkste dat de erfpacht verlengd is en dat wij de economische motor, de bezieler van de site blijven. We zullen in de toekomst iets meer moeten afstemmen met het gewest, maar ik ben er gerust op dat wij de lead behouden.”

Voor ons is het belangrijkste dat de erfpacht verlengd is en dat wij de economische motor, de bezieler van de site blijven

Elke Tiebout, CEO van NV Abattoir

Elke Tiebout, adjunct-CEO Abattoir

In het masterplan van Abattoir was overigens al bepaald dat de parking Delacroix zou vervangen worden door een parking in het nieuwe Manufakture-gebouw. “En we hadden nog geen nieuwe bestemming voor het terrein. Bovendien, in ruil voor de gedeeltelijk afstand van de erfpacht krijgen we van MSI een vergoeding waarmee we de nieuwe parking deels kunnen financieren.”

Ook burgemeester Fabrice Cumps (PS) van Anderlecht is blij met de zes miljoen euro die de verkoop de gemeente oplevert. “Bovendien wordt de site nu versneld ontwikkeld en verrijzen hier vier- à vijfhonderd nieuwe woningen,” zegt hij. Het staat volgens hem nog niet vast of het sociale, middenklasse- of gemeentelijke woningen worden.

Hij benadrukt dat de economische activiteiten van Abattoir zeer belangrijk zijn voor de gemeente, de markten bijvoorbeeld, maar ook het slachthuis dat voor hem zeker moet blijven, ook na 2028, wanneer de milieuvergunning afloopt.

Aan de plannen voor het zwembad op het dak van de Manufakture verandert er met de nieuwe constructie weinig. “Het is altijd duidelijk geweest dat wij dat zwembad niet zelf zouden bouwen of uitbaten,” zegt Elke Tiebout. “Klopt,” klinkt het bij MSI. “Wij coördineren het zwembadproject, we gaan een architect en aannemer zoeken voor de bouw, en ook een uitbater.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Stedenbouw , Abattoir , MSI , wonen , Wonen in Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni