Een immokantoor etaleert haar aanbod aan huurwoningen en -appartementen

| Een immokantoor etaleert haar aanbod aan huurwoningen en -appartementen.

Interactief

Huurprijzen in Brussel stegen nooit zo snel

© Belga
07/02/2024
Updated: 07/02/2024 14.40u

Wie in Brussel vorig jaar een huurcontract ondertekende voor een woonst, betaalde gemiddeld 1.249 euro huur per maand. Dat is bijna 100 euro meer dan in 2022, of een recordstijging van 8,6 procent. Dat zegt de Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB) woensdag.

De sterke stijging van de huurprijzen komt niet onverwacht. De hoge inflatie was in 2022 immers nog niet volledig in de huurprijzen opgenomen. Ook in Vlaanderen werd huren onder invloed van de doorwerkende inflatie fors duurder in 2023: +6,4 procent tot gemiddeld 868 euro per maand.

De gemiddelde huurprijzen in Brussel variëren van 800 euro per maand voor een studio tot 1.850 euro voor een rijhuis. Voor een appartement wordt gemiddeld 1.205 euro huur betaald. Negen op de tien huurcontracten in Brussel zijn voor appartementen.

Ook de mediaanprijs - dat is de prijs waarbij de helft goedkoper en de helft duurder wordt verhuurd - is gestegen in Brussel. Die bedraagt nu 1.100 euro voor alle woningtypes samen, of 10 procent meer dan in 2022. "Dat toont aan dat de Brusselse huurmarkt op korte tijd een heel stuk minder betaalbaar is geworden", zegt CIB-communicatiedirecteur Kristof Thijs. Nauwelijks een kwart van de nieuwe huurders in 2023 betaalde minder dan 900 euro per maand.

Minder interesse bij investeerders

Niet alleen de inflatie speelt een rol bij de hogere prijzen. Vastgoedkantoren zeggen dat er minder verhuringen zijn en dat investeerders de Brusselse markt verlaten. "Dat komt door een dodelijke cocktail van hoge investeringskosten - het woningpark is verouderd -, wijzigingen in de rentestanden en een beleid dat investeerders afstoot in plaats van aantrekt", zegt Thijs.

CIB wijst onder meer op beslissingen zoals een wintermoratorium (waarbij wanbetalers tijdens de winter niet uit het huis gezet kunnen worden), het voorkeurrecht voor huurders bij de verkoop van de woning, beperkingen inzake huurindexering en de vrees voor huurprijsregeling in het gewest. De vastgoedsector pleit dan ook voor een positiever investeringsklimaat.

De huurbarometer is gebaseerd op een analyse van meer dan 8.600 verhuringen in Brussel die in 2023 werden afgesloten via een vastgoedkantoor.

'Aanbod vergroten'

Makelaars waarschuwen op VRT dat de huurprijzen nog verder zullen stijgen als er niet snel meer huurwoningen beschikbaar komen. Ze benadrukken dat de overheid moet ingrijpen om investeringen te stimuleren. De stijgende prijzen komen volgens hen voort uit het feit dat het moeilijker wordt om een huis te kopen, waardoor meer mensen willen huren, terwijl het aanbod achterblijft.

Investeerders zijn, op hun beurt, terughoudend door stijgende rentevoeten en overheidsmaatregelen zoals btw-verhogingen op sloop- en heropbouwprojecten. "Er is maar één route om hulp te bieden aan wie het nu moeilijk heeft om een betaalbare huurwoning te vinden: het aanbod verruimen", stelt Kristophe Thijs, directeur communicatie bij makelaarsfederatie CIB.

"Er is dringend behoefte aan fundamentele veranderingen om verdere prijsstijgingen te voorkomen en het aanbod te vergroten, vooral voor mensen met een laag inkomen," klinkt het daarom. Concreet vragen de makelaars om de btw op sloop en heropbouw te herbekijken, net als het tarief voor de verkooprechten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie , hoge huurprijzen Brussel , wonen , huur

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni