De voorbije jaren rees veel protest tegen de plannen om torens tot 90 meter te bouwen aan de Ninoofsepoort. Het Gewest zegt nu dat de bebouwing er minder dicht en minder hoog moet. Eigenaar Besix wil het perceel verkopen.
Gewest: ‘Torens aan Ninoofsepoort moeten lager’
De Ninoofsepoort is niet enkel de plek waar vorig jaar een nieuw park verrees. Naast dat park ligt al twee decennia een bouwput. De geplande kantoren kwamen er nooit en gaandeweg groeide de put uit tot een stadsmoeras.
De voorbije jaren leek er schot in de zaak te komen. Het ontwerp voor een richtplan van aanleg (RPA) voor het gebied stond woningen toe op de plek, in torengebouwen die tot 90 meter hoog mochten reiken. In totaal zou er zo plaats zijn voor een 30.000 vierkante meter woonruimte en hotel.
Tegen die plannen rees meteen protest. Actiegroepen vonden onder meer dat het RPA veel te veel nieuwe bewoners toeliet in een buurt die vandaag al erg dichtbevolkt is. Ze eisten dat het Gewest Besix zou onteigenen. Ook de gewestelijke ontwikkelingscommissie gaf een negatief advies.
"We leggen ons oor te luister op de immomarkt. Meer willen we daar niet over kwijt."
Tot een onteigening kwam het nooit, maar eigenaar Besix wil het terrein nu wel verkopen. Dat bevestigt het bedrijf in omfloerste bewoordingen. “Nous sommes à l’écoute du marché,” zegt woordvoerster Florence Bribosia. “We leggen ons oor te luister op de immomarkt. Meer willen we daar niet over kwijt.”
Lager en minder dens
Voor het Gewest, dat het RPA voor de site nog steeds niet goedkeurde, is de verkoop de aanleiding om de toekomst van de plek te herdenken. “We stellen de toren niet per se in vraag, maar dit is voor ons wel de gelegenheid om de dichtheid van het project te herzien en de hoogte met 40 procent te verminderen,” klinkt het op het kabinet van minister-president Rudi Vervoort (PS). “Maar de denkoefening is nog bezig.”
Het kabinet zegt ook dat het nog niet duidelijk is of het perceel wel binnen de huidige perimeter van het RPA blijft. Als het eruit wordt gehaald, blijft er niet zoveel meer over om te herbestemmen op de site. Het leeuwendeel van de perimeter wordt ingenomen door het net aangelegde Ninoofsepoortpark. En ook het Ninoofseplein en de Kleine Ring kregen al een ingrijpende make-over.
"Het vorige project was buitensporig. We willen meer openbare ruimte, een levendige sokkel en gemengde woningen."
De gemeente Molenbeek is blij met de koersverandering op gewestniveau. “Het vorig project was buitensporig,” zegt schepen van Openbare Werken Jef Van Damme (SP.A). “Maar we moeten wel goed blijven letten op de verdere uitwerking. Als gemeente willen we een sokkel met levendige stadsfuncties en gemengde woningen, die ook voor minder begoede Brusselaars zijn. Verder moet er zoveel mogelijk openbare ruimte zijn, die ook doorlaatbaar is. Bewoners die de toekomstige voetgangersbrug nemen, moeten dwars door het perceel kunnen lopen.”
Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Stedenbouw , Ninoofsepoort , Besix
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.