De vergunning voor de heraanleg van de Sint-Katelijnestraat is binnen. Met deze werken wil de Stad Brussel de straat een volwaardige inrichting als voetgangerszone geven en waar mogelijk vergroenen. De werken starten volgende week.
Heraanleg Sint-Katelijnestraat kan starten
De werken starten op 6 februari en worden in verschillende fases opgedeeld. In een eerste fase zullen Sibelga en Proximus hun ondergrondse installaties vernieuwen. Midden maart start vervolgens de werf van heraanleg door de Stad die ongeveer 100 werkdagen zal duren.
De Sint-Katelijnestraat zelf zal eerst aangepakt worden, zodat de straat tegen de zomermaanden volledig is afgewerkt. Nadien volgen de werken aan het deel tussen de Oude-Graanmarkt en het Sint-Katelijneplein en de zone tot aan de Melsensstraat. De werffasen en termijnen werden afgetoetst met de handelaars in de straat.
Een volwaardige voetgangerszone
In augustus 2020 werd de Sint-Katelijnestraat een voetgangerszone. Met uitzondering van de leveringen voor de handelszaken tussen 4u en 11u 's ochtends, is gemotoriseerd verkeer er verboden.
Maar de straat is nog steeds ingedeeld met een kasseiverharding die niet comfortabel is voor fietsers en voetgangers en boordstenen die de rijweg van het voetpad scheiden. De straat komt nu op één niveau.
Vergroening
Twee hoogstammige bomen worden aangeplant aan weerszijden van de ingang van de straat ter hoogte van de Visverkopersstraat. Daarnaast worden nog zeven bomen over de hele lengte van de straat geplant om schaduw en koelte te bieden.
Het project van heraanleg loopt verder tot aan de Vlaamsesteenweg en tot aan de Melsensstraat. De boordstenen tussen het Sint-Katelijneplein en de Oude Graanmarkt worden verwijderd. De paaltjes tussen beide pleinen worden eveneens verwijderd.
De zuidelijke kant van het Sint-Katelijneplein wordt doorgetrokken tot aan de gevels met een aanleg op één niveau. De bestaande parkeerplaatsen verdwijnen en de ingang naar de Centrale wordt op die manier in de kijker gezet. Op de hoek met de Melsensstraat wordt een ronde bank uit natuursteen geplaatst rondom de bestaande boom.
Kunstwerk
Ten slotte wordt ook de ruimte rond de Sint-Katelijnetoren onder handen genomen. De hekken rond de toren worden verwijderd en de gefragmenteerde groene ruimte ééngemaakt. Aan de voet van de toren wordt het kunstwerk 'Casse-toi alors pauvre canard' van Sven 't Jolle geplaatst. Het werk werd in samenspraak met de Centrale geselecteerd. Tussen de groene ruimte en het kunstwerk komt een bank in blauwe hardsteen. De openbare verlichting wordt vervangen zodat zowel de toren als het kunstwerk beter belicht worden.
“De Sint-Katelijnestraat is uitgegroeid tot een iconische straat die alle Brusselaars kennen en waar ze graag naar toe komen om iets te eten of te drinken. Ze omvormen tot voetgangerszone was een logische stap, nu krijgt ze ook de inrichting en de grandeur die er bij hoort,” vertelt Ans Persoons, Brussels schepen bevoegd voor stedenbouw en openbare ruimte. “De verbinding met het Sint-Katelijneplein wordt visueel sterker en de straat krijgt 9 bomen. Tegelijk neemt de Stad momenteel ook de straten langs het Brucity gebouw onder handen, wat het gevoel van opwaardering van de wijk nog versterkt.”
Ook staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet is verheugd: "De Sint-Katelijnestraat was tot niet zo lang geleden niet veel meer dan een openluchtparking. Binnenkort is het een nieuwe culinaire trekpleister voor duizenden Brusselaars en bezoekers! Nog een droom die uitkomt! "
De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) was sceptisch voor de plannen van de heraanleg van de Sint-Katelijnestraat. Ze vinden dat de Middeleeuwse aspecten van de stad nog steeds behouden moeten worden. Het Gewest verleende toch een vergunning en daarmee kunnen de werken vanaf volgende week van start gaan.
Lees meer over: Brussel-Stad , Stedenbouw , voetgangerszone , heraanleg Sint-Katelijnestraat