Twee jaar al staat de Brunfaut-toren, volgens sommigen “de lelijkste woontoren van Brussel”, nu leeg. De sociale woningen wachten op een broodnodige opknapbeurt. Nochtans koos de Molenbeekse huisvestingsmaatschappij tien jaar geleden voor renovatie, omdat een nieuwbouw destijds duurder uitviel en “te veel tijd in beslag zou nemen”.
Iconische Brunfaut-toren wacht al twee jaar op renovatie
97 sociale woningen, 16 verdiepingen, 6.500 vierkante meter bewoning. De Brunfauttoren in de gelijknamige Molenbeekse straat zag het licht in 1965, en werd al gauw een herkenbaar ijkpunt in de stad. Na ruim vijftig jaar is de ‘kartonnen blokkendoos’ echter compleet uitgeleefd. In 2011 schreef (de voorloper van) BRUZZ al dat de werkzaamheden in 2012 zouden starten. Door onder meer een gerechtelijke procedure van een aannemer die de opdracht niet in de wacht sleepte, schoof die datum steeds verder op.
'Baken van vernieuwing'
Twee jaar geleden zouden de renovatiewerken dan toch beginnen. Burgemeester Françoise Schepmans (MR) had het over een toekomstig “lichtbaken van de vernieuwing in de kanaalzone”. De inwoners moesten intussen uitwijken naar andere woningen van woningbouwmaatschappij Logement Molenbeekois.
Maar intussen heeft de toren nog altijd geen enkele bouwvakker gezien. De openbare aanbesteding werd uitgeschreven net voor de wetgeving daaromtrent veranderde, legt architect Renaud Van Espen bij BRUZZ uit. “Op de valreep werden nog heel veel aanbestedingen uitgeschreven, waardoor de aannemers het werk voor het oprapen hadden. Ze zetten hun prijs veel te hoog.”
Tussen de 19 en 24 miljoen euro, vult Michel Eylenbosch, de directeur van Logement Molenbeekois, aan. “Terwijl onze richtprijs 15,7 miljoen euro was.”
Werken 'volgend jaar in mei'
In overleg met de gewestelijke huisvestingsmaatschappij en bevoegd minister Céline Fremault (CDH) schreef Logement Molenbeekois daarom een nieuwe openbare aanbesteding uit. Daarover moeten in het najaar knopen doorgehakt worden. In april of mei 2019 zouden de werkzaamheden aan de toren dan eindelijk van start moeten kunnen gaan. Zij die nog terug willen, kunnen dus pas ten vroegste in 2021 terug naar hun gerenoveerde flat: vijf jaar na vertrek.
“Destijds had Logement Molenbeekois waarschijnlijk beter geopteerd voor een nieuwbouw, wat nu een stuk goedkoper is dan renoveren", geeft Eylenbosch toe. "Maar dat was voor ik er aan het roer stond. Als we nu van strategie veranderen, zouden we opnieuw vijf à zes jaar verliezen."
Woensdagnamiddag om 15 uur houdt de Molenbeekse afdeling van de PVDA een ‘triest verjaardagsfeestje’ aan de voet van de iconische toren. Ze vraagt dat bewoners en buurtverenigingen correct worden geïnformeerd over de vooruitgang van het dossier.
Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Stedenbouw , Brunfauttoren , sociale woningen
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.