Minister-president Rudi Vervoort (PS) heeft in het Brussels parlement toelichting gegeven bij de verwachte opbrengsten van Neo 1, het winkelcentrum dat de Stad Brussel wil bouwen op de Heizelvlakte. De werffase moet 4,7 miljoen euro aan fiscale opbrengsten opleveren voor het Gewest, de uitbating van het winkelcentrum nog eens minstens 2,6 miljoen per jaar.
Neo 1 moet Gewest meer dan 7 miljoen euro opleveren
Vervoort antwoordde daarmee op een vraag van N-VA-parlementslid Mathias Vanden Borre in de commissie territoriale ontwikkeling van maandag. Vanden Borre vroeg zich af of de investering in zo'n nieuw winkelcentrum nog wel zou lonen.
Dat voorziene shoppingcentrum komt er samen met 650 woningen, om een nieuwe wijk 'Europea' te vormen in het noorden van het gewest. De Stad Brussel wil zeker en vast doorgaan met het project, ook al is het oorspronkelijke vervolgplan - Neo II, dat een congrescentrum wilde bouwen op de Heizelsite - al afgeblazen. Maar Neo I moet geld opleveren en dat zal de Stad onder meer gebruiken om hun nieuwe sportpark op de Heizel te financieren.
Maar ook het Gewest is ervan overtuigd dat Neo I, met het winkelcentrum, hen ten goede zal komen. Het zal "de internationale positionering van Brussel versterken", zei Vervoort, en bovendien zullen zowel de federale staat als het Gewest en de stad ervan profiteren, klinkt het.
'Voor de uitbatingsfase zou het Gewest op zijn beurt 2,6 tot 3 miljoen euro innen. En de stad 2,9 tot 5,9 miljoen euro'
"Voor de werffase alleen verwachten we 19 miljoen euro aan niet-terugvorderbare btw voor de staat, gekoppeld aan de diensten voor het ontwerp en de bouw van het project, en 170 miljoen euro fiscale ontvangsten buiten de btw", zei Vervoort in de parlementaire commissie. Diezelfde werffase moet 4,7 miljoen euro aan fiscale opbrengsten voor het Gewest opleveren en nog eens 2 miljoen euro voor de Stad Brussel. De werffase zou volgens Vervoort drie tot vier jaar duren en de opbrengsten zijn berekend voor die hele periode.
Nadien zal het uitbaten van het winkelcentrum en de verkoop of verhuur van de woningen nog extra inkomsten opleveren, zei Vervoort. "De staat zou 92 miljoen euro btw innen op de toekomstige verkopen binnen het project, en 65 tot 75 miljoen euro andere fiscale ontvangsten, zoals het kadastraal inkomen van de toekomstige gebouwen", aldus de minister-president. "Het Gewest zou op zijn beurt 2,6 tot 3 miljoen euro innen. En de stad 2,9 tot 5,9 miljoen euro."
Woordvoerster Zeynep Balci van minister-president Vervoort verduidelijkt aan BRUZZ dat deze inkomsten per jaar zijn berekend. De federale overheid mag dus jaarlijks tot 160 miljoen verwachten vanaf het moment dat Neo I wordt uitgebaat.
'Tot 4.000 jobs'
Opgeteld krijgt het Gewest dan minstens 7 miljoen euro uit de werffase en het eerste jaar uitbating. Voor de Stad is dat minstens 5 miljoen. Bovendien moet de cvba Neo nog een erfpachtvergoeding van 160 miljoen euro aan de Stad betalen.
De financiering van Neo I komt onder meer van privé-investeringen, zei Vervoort nog, die tot wel 600 miljoen euro zullen oplopen. "Die investeringen zorgen eveneens voor 1.600 jobs tijdens de vier jaar dat de werken zullen duren", aldus Vervoort. Vanaf de uitbating begint, verwacht Vervoort dat Neo I "ongeveer 3.000 rechtstreekse banen en 1.000 onrechtstreekse banen zal opleveren". Het winkelcentrum zal worden uitgebaat door de vastgoedgroep URW.
Vervoort verwees tenslotte naar de Vlaamse plannen om een winkelcentrum in Machelen te bouwen, Broeklin (de vervanger van het eerder afgeblazen Uplace, red.). Dat noemde Vervoort een concurrerend aanbod "dat in vergelijking met Neo veel minder inzet op duurzame ontwikkeling en dat steunt op lang vervlogen ruimtelijke ordeningsconcepten uit de jaren 90".
Lees meer over: Brussel-Stad , Stedenbouw , Neo I
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.