Sinds midden februari hebben de Brusselse gemeenten en OCMW’s toegang tot een online leegstandsinventaris, die in real time wordt uitgebreid. Voorlopig staat Brussel-Stad met 260 leegstaande gebouwen op de eerste plaats. Onderaan bungelt Sint-Agatha-Berchem, met zes leegstaande gebouwen.
Online database brengt Brusselse leegstand in kaart
Tijdens de vorige legislatuur gaf het Gewest nog subsidies aan gemeenten om informatie over leegstaande woningen in te zamelen, maar staatssecretaris voor Huisvesting Nawal Ben Hamou (PS) besefte dat die strategie niet werkte. Een van de problemen was dat elke gemeente haar eigen onderzoeksmethoden hanteerde, waardoor de gegevens niet gebundeld konden worden op gewestelijk niveau.
Om daar verandering in te brengen en zicht te krijgen op de effectieve leegstand in Brussel, werd een online database uitgewerkt op gewestelijk niveau. Die moet een betrouwbaar en up-to-date overzicht bieden van leegstaande woningen in het Brussels Gewest.
Lees verder onder de kaart.
De database is voor alle duidelijkheid niet volledig: tot op heden werden er in het hele gewest adressen van 1.180 gebouwen geregistreerd, en daar komen er dagelijks bij.
Brussel-Stad trekt voorlopig de lijst met 260 leegstaande gebouwen, gevolgd door Schaarbeek (117) en Sint-Jans-Molenbeek (114). Onderaan bungelt Sint-Agatha-Berchem met amper zes leegstaande gebouwen.
Contact met eigenaar
Via de databank kunnen gemeenten ook gemakkelijk contact opnemen met de eigenaars van leegstaande panden om te achterhalen of een pand effectief leegstaat. De gemeente is daar namelijk verantwoordelijk voor.
Omdat dit geen evidente opdracht is, worden de gemeentebesturen bijgestaan door een ondersteuningsteam van Brussel Huisvesting, bestaande uit advocaten, juristen, architecten, etc.
Daarnaast werd het openbaar beheersrecht ook vereenvoudigd, en zullen gemeenten en het OCMW meer middelen krijgen om de in beheer genomen leegstaande woningen te renoveren.
Lees meer over: Brussel , Stedenbouw , leegstand , Nawal Ben Hamou