| Het nieuwe cultuurhuis moet een verbinding tussen de Leuvensesteenweg en de Scailquinstraat vormen.

Opening Huis van Culturen in Sint-Joost minstens tot volgend jaar uitgesteld

Eva Christiaens
© BRUZZ
24/04/2020

Een culturele hotspot en ontmoetingsplek voor alle inwoners van Sint-Joost. Dat moet de voormalige Marignan-bioscoop in de Leuvensesteenweg worden. Twee jaar na de start van de werken liep de werf al meerdere keren vertraging en extra kosten op. Het ligt niet enkel aan corona.

De opening van het nieuwe Huis van Culturen stond gepland voor 12 oktober vorig jaar, een symbolische knipoog naar postcode 1210 van de gemeente Sint-Joost. Er komt een feestzaal voor theater- en filmvoorstellingen, vier polyvalente zalen, een publiek restaurant, café en binnenkoer. Verder komen er ook bureaus en drie appartementen in het nieuwe gebouw.

Maar door corona en tal van onvoorziene problemen, schuift de openingsdag almaar verder op. “Oktober dit jaar? Dat gaat ook niet lukken”, zegt aannemer Franky De Coninck. De werf is momenteel stilgelegd sinds de Nationale Veiligheidsraad voor het eerst adviseerde om niet meer te werken als er niet voldoende afstand tussen de arbeiders kan worden voorzien. Dat is nu zo’n zes weken geleden.

De werkelijke vertraging in het project loopt veel hoger dan zes weken op. Corona is niet de enige spelbreker voor de beloofde cultuurtempel. “Er wachten nog minstens 50 beslissingen op goedkeuring door de gemeenteraad”, zegt De Coninck. Hij verwacht dat na de stemming over die eerste vijftig, al snel een tweede vijftigtal zal volgen. “Het is een complex project”, zegt hij daarover.

De studie naar de technische uitwerking van de gevel moet nog worden goedgekeurd

Zo klinkt het ook bij Tennoods burgemeester Emir Kir, die zegt dat het oude gebouw voor veel verrassingen heeft gezorgd. “Het is een extreem complexe werf, maar de ambitie is zeker om verder te werken”, zegt Kir. Een datum kleeft hij daar nog niet op.

‘Technisch moeilijk’

Het ontwerp voor het nieuwe cultuurhuis komt van twee architectenbureaus, Manger Nielsen Architects en Atelier de Visscher & Vincentelli (MNADVV). De gevel langs de kant van de Scailquinstraat krijgt een bekleding van groene en gele bakstenen, die geschrankt op elkaar gestapeld moeten worden in een soort driehoekige vorm.

Dat blijkt bouwkundig niet gemakkelijk. De studie naar de technische uitwerking van dat ontwerp was niet voorzien in de oorspronkelijke aanbesteding, dus kon het stapelwerk nog niet beginnen. Intussen is de studie uitgevoerd, maar wacht ze nog op goedkeuring door de gemeenteraad.

(Lees verder onder de foto's.)

Een tweede struikelblok is de invulling van het decor in de grote zaal, zoals de belichting, geluidsinstallaties en gordijnen. De technische inkleding die vijf jaar geleden was beschreven in het eerste ontwerp en lastenboek, blijkt intussen achterhaald. De directrice van het cultuurhuis, zelf pas vorig jaar aangesteld, koos voor nieuwe bestellingen. In de tussentijd lagen de werken aan de ruwbouw stil.

Extra kosten

Zo zijn er in de loop van de werken nog tal van keuzes herzien, gaande van belichting tot nieuwe klapstoelen voor de grote zaal. In juli vorig jaar werd alsnog een nieuwe openbare aanbesteding uitgeschreven om een aantal van die extra aankopen te formaliseren. Het Brussels gewest floot Kir daarop terug omdat de nieuwe overheidsopdracht - die open hoort te zijn voor alle kandidaten - verbouwingen vermeldde die op dat moment al waren uitgevoerd door het gekozen architectenduo.

“Dat is in strijd met de elementaire regels voor de verdeling van bevoegdheden binnen de gemeente”, valt te lezen in het arrest hierover.

'We hebben nieuwe beslissingen gemaakt, samen met de gemeenteraad. Dat is allemaal opgelost'

Tennoods burgemeester Emir Kir (PS)

Emir Kir, burgemeester van Sint-Joost-ten-Node, in het federaal parlement, op 23 januari 2020

De herziene aanbesteding werd vernietigd. Er is in het arrest sprake van minstens 686.622 euro aan extra kosten door aanvullende prestaties. Het voorziene budget bij aanvang van de werken stond op 14,5 miljoen euro.

Burgemeester Kir zegt dat de werken na dit arrest niet gestopt zijn. “Het was een aandachtspunt van de minister (Clerfayt, nvdr.), dus hebben wij nadien nieuwe beslissingen gemaakt, samen met de gemeenteraad”, aldus Kir aan BRUZZ. “Dat is nu allemaal opgelost. Het studiebureau heeft uitstekend werk geleverd in hun technische studie van de gevel.”

Gezien de huidige coronacrisis wil Kir nog geen termijn plakken op de werken. “Ik denk niet dat het gebouw af zal zijn voor het einde van het jaar”, zegt de burgemeester.

Wijkcontract

Op dat moment zal het duurzame wijkcontract voor de buurt, As Leuven, wel aflopen. Met zo’n wijkcontract kan de gemeente rekenen op financiële steun van het Gewest voor projecten die bijdragen aan het opfrissen van de buurt. Voor het Huis van Culturen ging het om 9 miljoen euro.

Het kabinet van minister-president Rudi Vervoort (PS) laat weten dat de termijn van het wijkcontract door de coronacrisis met twee maanden is verlengd - tot 31 oktober. “Alle uitgaven die na deze datum worden gemaakt, zullen niet meer in aanmerking komen voor het wijkcontract”, klinkt het.

Emir Kir is daarover bondig. “Behalve het wijkcontract krijgen we nog financiering van Beliris en andere instanties, ongeacht de vertraging. De gemeente zal de extra kosten financieren.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Stedenbouw , Huis van Culturen , Emir Kir

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni