In de Wilderstraat in Sint-Agatha-Berchem heeft vzw ‘t Pasrel plannen om een tehuis voor de tijdelijke opvang van jongeren te bouwen. Buurtbewoners zijn niet bepaald enthousiast over die plannen, omdat ze vrezen dat het project veel te groot is voor hun wijk. Een petitie om het project tegen te houden, werd intussen zo’n 250 keer ondertekend.
Plannen voor jongerentehuis in Sint-Agatha-Berchem stuiten op kritiek
Vzw ‘t Pasrel is een voorziening voor de bijzondere jeugdzorg. De organisatie helpt jongeren en hun gezin uit moeilijke situaties te ontsnappen, via ambulante of residentiële hulpverlening.
“Jongeren en families die zelf niet meer weten wat nodig is, komen bij ons terecht”, zegt Katrien De Koster, directeur van vzw ‘t Pasrel.
Pand voldoet niet meer aan de normen
Momenteel heeft de vzw drie huizen in Brussel en omstreken: een in Schaarbeek, een in Vilvoorde en een in Halle. Maar omdat het huis in Schaarbeek niet meer aan de normen voldoet, moest de organisatie op zoek naar een oplossing.
“Er zijn slaapkamers waar kinderen nog altijd met twee op een kamer liggen”, vertelt de directeur. “Iedereen leeft er te dicht op elkaar, gespreksruimtes zitten aan de limiet en het huis is volledig afgeleefd."
Moeilijke zoektocht
Oorspronkelijk wilde ‘t Pasrel een extra verdieping creëren, bovenop het huis in Schaarbeek. Die plannen waren al vergevorderd, maar na een grondboring bleek dat het pand zich op moerasgrond bevond en de fundamenten niet stevig genoeg waren om dit soort werken uit te voeren. En dus ging de vzw op zoek naar een nieuw gebouw, al bleek dat makkelijker gezegd dan gedaan.
“Het pand moet beschikken over minstens negen slaapkamers, een vergaderruimte, een keuken, een woonkamer... Een gewoon woonhuis is nooit groot genoeg en renoveren is financieel totaal onhaalbaar”, zegt de directeur.
'Buitenkans'
Vijftien jaar lang zocht de vzw naar een pand, tot ze vernamen dat de kerkfabriek een stuk grond verkocht in de Wilderstraat in Sint-Agatha-Berchem. “De grond was enorm duur, maar voor ons was het een buitenkans”, aldus De Koster.
“Ten eerste is het veel betaalbaarder om een nieuw huis te bouwen dan er een te renoveren. Bovendien kunnen we op deze manier het gebouw vormgeven naargelang de noden van onze werking”, vertelt de directeur.
Petitie
Maar de bewoners van de Wilderstraat zijn niet bepaald enthousiast over die plannen. Zij vrezen dat het project te groot is voor hun woonwijk, waardoor het verschillende problemen met zich mee zou brengen.
“Wij zijn niet gekant tegen het idee van een tehuis voor jongeren in de buurt”, zegt een buurtbewoner. “Voor mij is het grootste probleem dat het project zo groot is. Het gaat om een mastodont van zo’n 750 m², middenin een typische woonwijk met rijhuizen."
De buurt hekelt ook het gebrek aan politieke stemmen in het debat.
“Het is jammer dat de buurt zich alweer moet organiseren om een signaal te geven. In het gemeentelijk ontwikkelingsplan staat letterlijk dat Sint-Agatha-Berchem een absoluut bouwverbod binnen straatblokken verdedigt", aldus de buurtbewoner. "En toch is er sinds de infosessie in april geen enkele politieke stem opgegaan om net die prioriteit aan te kaarten."
De petitie die het project wil tegenhouden, werd intussen zo'n 250 keer ondertekend.
Schaduw en inkijk
Doordat het project zo groot is, vrezen omwonenden dat het te veel inkijk en schaduw zal creëren. Volgens De Koster valt dit echter best mee.
“Er komen heggen, groene schermen en wilgenschermen om ervoor te zorgen dat we niet in elkaars tuinen kunnen kijken”, legt de directeur uit. “En aan de zijkanten blijven er ook heel wat bomen staan. Dit betekent niet dat er helemaal geen inkijk zal zijn, maar de huizen liggen vrij ver uit elkaar en we bevinden ons nog steeds in een stedelijke context”, gaat ze verder.
“Ik begrijp dat mensen hier geen zin in hebben”, zegt De Koster. “De Wilderstraat is een kleine, groene oase en mensen willen dat behouden. Maar het is nog altijd een bouwgrond en eigenlijk gaat het gewoon om een heel groot huis.”
Bomen
Het perceel in de Wilderstraat is voormalig eigendom van de kerkfabriek. Tot het eind van de jaren ‘70 stond er nog een gebouw op. Na de sloop nam de natuur het over en ontstond er een wildgroei aan bomen.
Dat een deel van die bomen - 27 van de 43 - nu verdwijnen, stelt buurtbewoners ontevreden. In de verklarende nota van het openbaar onderzoek staat te lezen dat de bomen op het perceel voornamelijk opgeschoten esdoorns zijn. Volgens het verslag gaat het “niet om merkwaardige bomen, noch om landschappelijk interessante individuen”. Maar volgens de petitie zal dit ervoor zorgen dat de verschillende vogelsoorten die er gehuisvest zijn, zullen verdwijnen.
“Voor ons is het heel belangrijk dat het gebouw zo veel mogelijk opgaat in het groen”, reageert De Koster op die kritiek. “We hebben heel duidelijk tegen onze architect gezegd dat er zo weinig mogelijk bomen gekapt mogen worden. Veel (zestien, red.) bomen blijven dus gewoon staan.” Daarnaast worden ook drie nieuwe, inheemse bomen aangeplant.
Te weinig parkeerplaats?
Ook het feit dat er in het project maar één parkeerplaats voorzien is, stuit op kritiek. “Dit is totaal niet in overeenstemming met het aantal bezoekers en werknemers dat het centrum over de vloer zal krijgen”, aldus de petitie. Daarin staat ook te lezen dat de wijk nu al met aanzienlijke parkeerproblemen kampt, door de aanwezigheid van twee culturele centra.
“Het klopt dat er maar één parkeerplaats is. Niet omdat wij er per se maar één willen, dat is zo opgelegd door stedenbouw", aldus De Koster.
"Maar het is niet zo dat families hier iedere dag langskomen. Soms gaan jongeren in het weekend naar huis en worden ze opgehaald, maar dat is altijd op maat van het gezin en dus heel erg verspreid.”
Daarnaast komt het team één keer per week samen voor een teamvergadering. "Maar dat is overdag en het gebouw bevindt zich in een doodlopend stukje straat waar maar weinig huizen staan. Tijdens piekuren zullen wij dus niet voor extra problemen zorgen”, aldus de directeur.
Openbaar onderzoek
De Koster erkent dat de organisatie het qua timing beter had kunnen aanpakken. Het openbaar onderzoek is pas sinds zaterdag 27 augustus van start gegaan, terwijl de infosessie plaatsvond in april. In de tussentijd konden buurtbewoners de plannen dus niet inkijken. "Met als gevolg dat er heel wat informatie circuleert die totaal niet klopt”, aldus de directeur.
Donderdagavond om 20 uur werd de bouwaanvraag besproken op de gemeenteraad van Sint-Agatha-Berchem.
Lees meer over: Sint-Agatha-Berchem , Stedenbouw , jeugdzorg , openbaar onderzoek