Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de stad alles kan bieden wat ze zelf nodig heeft? Dat is het uitgangspunt van een reeks lessen en workshops van de Britse stedenbouwkundige Marc Brearley. De specialist van de stedelijke industrie is uitgenodigd door het Brussels Studies Institute en Citydev.
Pleitbezorger stedelijke industrie: 'Niet iedereen kan in een kantoor werken'
Hoe meer mensen in de stad wonen, hoe beter voor onze planeet. Maar hetzelfde geldt even goed voor economische activiteiten. Nieuwe woonwijken verzoenen met industriële activiteiten blijft evenwel een hele uitdaging. Dat bleek nogmaals vorige maand, toen bekend werd dat de betoncentrale aan het Vergotedok afziet van ambitieuze plannen om haar site te hertekenen. De bedoeling was enerzijds om de overlast voor de buurt te beperken en anderzijds ook iets extra te betekenen voor de stad door een andere activiteit te ontvangen, bijvoorbeeld een fuifzaal.
Amper enkele weken daarvoor sprak Mark Brearley net naast die betoncentrale nog zijn bewondering uit voor de mix van functies in de Brusselse wijken. “Als je door de straat loopt, zie je een winkel naast de inkomhal van een woonhuis en daarnaast misschien een veel dieper gebouw waar mensen restaurants bevoorraden of fietsen herstellen en verkopen,” vertelde de stedenbouwkundige in het VRT-programma De Stad van Morgen. “Dat zie je hier elke dag en dat is een klein wonder.”
"Brussel is een voorloper"
Behalve docent aan de London Metropolitan University en voormalig adviseur van de Britse hoofdstad heeft Brearley ook een eigen bedrijf dat aluminium plateaus maakt. In zijn thuisstad Londen is de industrie verder van het centrum verdreven door de stijgende woningprijzen.
“Vooral de industrie trekt weg, omdat die in de hiërarchie een lagere waarde heeft”, aldus Brearley. “Ik denk dat Brussel een voorloper is omdat hier al wordt nagedacht over hoe je die verschillende activiteiten kan samenbrengen. Je hebt een diverse economie nodig. Niet iedereen kan in een kantoor werken. De vraag is: hoe kunnen we dat doen?”
De kwestie staat al langer centraal in het stedenbouwkundige Kanaalplan van het Brussels Gewest, dat de vraag naar bijkomende woningen wil verzoenen met de nood aan jobs voor kortgeschoolde Brusselaars. Het is ook een van de pijlers in de stadsvisie van bouwmeester Kristiaan Borret.
De komende weken krijgen studenten architectuur, stedenbouw en urban studies het thema op hun bord in een reeks van lessen en workshops door Mark Brearley. Hij is door het Brussels Studies Institute en Citydev uitgenodigd in het kader van hun jaarlijkse leerstoel rond stedelijke ontwikkeling.
De vier lessen vinden plaats op de ULB en zijn vrij toegankelijk voor alle geïnteresseerden. De workshops zijn enkel op uitnodiging en behandelen de toekomst van de geplande nieuwe wijk aan het Weststation en enkele concrete projecten van Citydev.
De ontwikkelingsmaatschappij van het Gewest experimenteert zelf al een tijdje met gebouwen die verschillende bestemmingen combineren. “De visie van Mark Brearley komt volledig overeen met de opdracht van Citydev om de stad van morgen te ontwikkelen,” aldus directeur Benjamin Cadranel.
Leerstoel van BSI-CityDev, met Mark Brearley.
Meer info via bsi.brussels
Cursus 1: "Joining in." Woensdag 20 februari, van 9 uur tot 11 uur
Cursus 2: "Shaping a better London." Woensdag 27 februari, van 9 uur tot 11 uur
Cursus 3: "We want a city of high streets." Woensdag 13 maart, van 9 uur tot 11 uur
Cursus 4: "A good city has industry." Woensdag 20 maart, van 9 uur tot 11 uur
Plaats: ULB Solbosch Campus Gebouw U: S.UA2.220
Lees meer over: Brussel , Stedenbouw , Marc Brearley , leerstoel , stedelijke industrie , CityDev , Brussels Studies
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.