De Maatschappij voor Stedelijke inrichting, een agentschap van het Gewest, wil de terreinen van de Josaphatsite toekennen aan een bouwpromotor zonder op de goedkeuring te wachten van het Richtplan van Aanleg (RPA). Dat klinkt als een oorlogsverklaring aan de regeringspartijen Ecolo en Groen. Die vinden dat het als natuurgebied gevrijwaard moet blijven.
PS voert druk op voor bouw van woningen op Josaphatsite
Het RPA Josaphat legt de krijtlijnen vast voor de ontwikkeling van het voormalig spoorgebied op de grens van Schaarbeek en Evere. Het gaat om de bouw van 1200 woningen, een school, een park en de bijhorende weginfrastructuur.
In de lente van vorig jaar is duidelijk geworden dat Ecolo het plan van minister-president Rudi Vervoort (PS) niet langer steunt. Uit het openbaar onderzoek bleek dat er veel kritiek is op het bouwproject en uit een studie bleek de hoge biologische waarde van het terrein. Zopas hebben Groen en Ecolo in een gemeenschappelijk communiqué nog herhaald dat ze vinden dat de Josaphatsite niet bebouwd mag worden.
“Er zijn voldoende alternatieve pistes om het beschermen van het natuurgebied te combineren met een forse toename van het aantal woningen in het gebied. Ecolo-Groen wil doorgaan met de ontwikkeling van het gebied, maar dan op basis van de evenwichtige, alternatieve voorstellen van de burgerbewegingen,” zo klinkt het.
Oostelijke deel
Ecolo en Groen stellen voor om alleen het oostelijke deel te ontwikkelen, waar zich nu al industriële gebouwen bevinden. Dat was ook al door de burgerbewegingen voorgesteld. Daarvoor moet het RPA Jospahat wel worden aangepast.
Maar de PS lijkt niet te willen wachten op de goedkeuring van het RPA in de regering.
Er loopt parallel met het RPA al een tijd ‘een concurrentiële dialoog’ (een vorm van openbare aanbesteding), met drie bouwpromotoren voor de verkaveling van het meest zuidelijke deel van de site. De winnende bouwpromotor is ondertussen gekozen. Het zou gaan om het consortium Axa/Eiffage.
De PS heeft nu de toewijzing van de bouwpromotor op de agenda laten zetten van de raad van bestuur van vier betrokken agentschappen van het Brussels gewest: de Maatschappij voor Stedelijke Inrichting (die eigenaar is), Citydev, de Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij en het Brussels Woningfonds. Die zouden er al een eerste 509 woningen mogen bouwen, waarvan de helft publieke woningen.
Wachten niet nodig
Volgens de Maatschappij voor Stedelijke Inrichting (MSI) is een Richtplan van Aanleg helemaal niet nodig, omdat aan alle bouwvoorwaarden is voldaan. Zo staat het gebied in het Gewestelijk Bestemmingsplan ingekleurd als Gebied van Gewestelijk Belang. Er staat letterlijk: "Dit gebied is bestemd voor huisvesting, voorzieningen van collectief belang of van openbare diensten, productieactiviteiten, kantoren en groene ruimten die de bestaande biologische kwaliteiten van de soorten bewaren." De bouwpromotor zou na de toewijzing een eenvoudige verkavelingsvergunning kunnen aanvragen.
Andere experts zeggen dat het toch niet zo eenvoudig is om zonder RPA op de site van Josaphat te gaan bouwen. Wellicht wil de PS vooral de druk opvoeren op Ecolo.
In La Libre zegt de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij dat het niet anders kan dan de bouwpromotor toewijzen, omdat de concurrentiële dialoog afloopt op 9 maart. De offerte van de bouwpromotor is nu voordelig voor het Brussels Gewest, omdat er bouwprijzen gelden van voor de oorlog in Oekraïne. Na 9 maart vervalt de offerte onder die gunstige voorwaarden en riskeren de woningen er, bij een nieuwe openbare oproep, dertig procent duurder te worden.
Lees meer over: Evere , Schaarbeek , Stedenbouw