De Raad van State heeft de vergunning voor Drohme, het recreatiepark op de hippodroom van Bosvoorde, begin oktober vernietigd. De overwinningsvreugde van de tegenstanders was van korte duur, want Drohme heeft al een nieuwe vergunning beet. “Wij geven de strijd niet op.”
Recreatiepark Drohme pas volledig af tegen 2021
Brussel moest en zou een eigen paardenrenbaan krijgen, dacht koning Leopold II in 1875. Vijf jaar later werd de hippodroom van Bosvoorde - die voor het grootste deel in Ukkel ligt - officieel ingehuldigd, maar de populariteit van paardenraces was niet bestand tegen de tand des tijds.
In 1995 galoppeerden paarden er voor de laatste keer, waardoor de historische gebouwen van de grandioze hippodroom in verval raakten en aan het begin van deze eeuw even zelfs de volledige afbraak ter sprake kwam. Zo ver kwam het niet.
Op initiatief van toenmalig minister-president Charles Picqué (PS) besliste de Brusselse regering in 2012 om de site - het Gewest is eigenaar - zelf te renoveren. Een privépartner zou van de site van ruim dertig hectare een recreatiepark voor gezinnen maken, met aandacht voor sport, natuur en pedagogie. Zo zag Drohme, een project van het bedrijf VO Group, het licht in 2013.
Minder parking
Drohme kreeg in 2014 een concessie van vijftien jaar, op voorwaarde dat het de nodige vergunningen zou krijgen. Makkelijker gezegd dan gedaan. Het project stuitte op protest van buurtbewoners en natuurverenigingen. Op 6 december 2018 pas kreeg Drohme een stedenbouwkundige vergunning. Die werd een maand later alweer geschorst door de Raad van State, wegens de bijhorende parking.
Die bevindt zich in bosgebied en is niet verenigbaar met het Gewestelijke Bestemmingsplan (GBP), zo oordeelde de Raad toen en nu nog altijd, want op 4 oktober 2019 vernietigde de Raad van State de vergunning ook. Voor de tegenstanders van het project, die onder meer voor mobiliteitsoverlast vrezen, was de overwinningsvreugde maar van korte duur.
Op 18 oktober 2019 kreeg Drohme een nieuwe stedenbouwkundige vergunning. “We hebben de perimeter van de parking beperkt en er zijn nu minder parkeerplaatsen,” zegt Virginie Vandeleene van VO Group. Van de meer dan vierhonderd parkeerplaatsen zouden er ongeveer driehonderd overblijven.
2,5 miljoen euro verlies
Hoe dan ook loopt het project nog meer vertraging op. Bij de voorstelling van Drohme was 2018 het jaar waarin het recreatiepark af moest zijn. Dat werd uiteindelijk 2019 en dan weer 2020, maar ook dat is nu onhaalbaar. “We hopen het park nu tegen de lente van 2021 te kunnen openen,” klinkt het vandaag bij VO Group.
Tegen dan moet het boomtoppenparcours, een ‘luchtwandeling’ tussen de bomen, af zijn. Staan nog op het programma: onder meer de inrichting van een ‘dorp rond circulaire economie’, de bouw van een speeltuin en interieurwerken aan de grote tribune.
Door de vertragingen leed VO Group naar eigen zeggen al 2,5 miljoen euro verlies. En het einde van dit verhaal is nog niet in zicht. De kans dat buurtbewoners opnieuw naar de Raad van State trekken is groot. “We zullen de nieuwe vergunning opvragen en analyseren,” zegt een buurtbewoner. “We geven de strijd niet op.”
Parking in bosgebied
De vorige Brusselse regering nam alvast een voorzorgsmaatregel. Ze lanceerde op 16 mei de procedure om het GBP licht te wijzigen, zodat die parking geen twistpunt meer kan zijn. “Die procedure loopt nog,” bevestigde staatssecretaris Pascal Smet (One.brussels) op 19 oktober nog tijdens de plenaire vergadering, als antwoord op een vraag van parlementslid Tristan Roberti (Ecolo).
Volgens buurtbewoners geeft de regering een stuk bosgebied op voor een parking. “Die procedure werd opgestart door de vorige regering, toen Ecolo er nog geen deel van uitmaakte,” benadrukt Roberti, “maar de parkingkwestie is moeilijk, want die parking staat er al lang.”
Dat benadrukt ook VO Group. “Die parking is er sinds de opening van de hippodroom en is noodzakelijk voor de toegangspoort van het Zoniënwoud,” aldus Vandeleene. De huidige regering nam Drohme op in het regeerakkoord. “Op de site van de paardenrenbaan van Bosvoorde heeft de regering als doelstelling om, in harmonie met de Natura 2000-omgeving en met de omwonenden, de ontwikkeling van een didactisch centrum en gezinspark te voltooien, waar alle Brusselaars terechtkunnen.”
Lees meer over: Brussel-Stad , Ukkel , Watermaal-Bosvoorde , Stedenbouw , drohme , hippodroom van bosvoorde
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.