Het nieuwe plan van de Brusselse regering voor de Josaphatsite krijgt geen applaus van de groepen die zich voor meer groen en biodiversiteit op de site inzetten. “Er zal niets, maar dan ook niets van de soortenrijkdom overblijven,” zegt schrijver en activist David Van Reybrouck.
‘Regeringsplan voor Josaphat is aanfluiting van burgervoorstellen’
De Brusselse regering keurde deze donderdag een nieuw plan goed voor de Josaphatsite. Dat komt gedeeltelijk tegemoet aan verzuchtingen van een brede coalitie actievoerders, die vooral meer groen en het behoud van de biodiversiteit op de site vroegen. Zo komen er minder woningen, een klein biopark en meer groene ruimte in een opwarmende stad.
Voor schrijver en activist David Van Reybrouck, die het afgelopen jaar mee aan de biodiversiteitskar trok, is het plan alvast een bedroevend voorstel.
“Een open ruimte van 25 ha met een heel bijzondere biodiversiteit doen verschrompelen tot een schaamlapje van 1,28 hectare is echt een volkomen aanfluiting van alle argumenten die wetenschappers en burgers het voorbije jaar hebben aangedragen. Er zal niets, maar dan ook niets van de soortenrijkdom overblijven.”
"De boodschap: 'Hier woont de mens, flikker op, al de rest.' Terwijl steden esentieel zijn voor het behoud van natuur en dat ook de mens dient"
De schrijver wijst nog eens op de unieke soortenrijkdom op de site, die dreigt verloren te gaan. “Adieu, 120 soorten wilde bijen die ongestoord zoemden tussen de flora van de Friche! Adieu, 116 verschillende vogelsoorten die neerstreken op ruige vlakte! Adieu, het vermoeden te leven in een gewest dat mee was met zijn tijd!"
Gemaksoplossing
Steyn Van Assche van stadsvereniging Bral is wat gematigder. “Dat er meer groen komt is een stap vooruit. Maar het is niet voldoende. Een blik op de impressie die minister-president Vervoort rondstuurde, toont dat de regering een gemaksoplossing heeft gekozen: het deel waar al een procedure voor liep, wordt gewoon verder volgebouwd, en daarnaast wordt dan maar een lap groen toegevoegd.”
Van Assche betreurt nog steeds dat de regering niet inging op het voorstel van de verenigingen om samen aan de tekentafel te gaan zitten.
"Er ligt opnieuw veel op voorhand vast. Vervoort heeft niet geluisterd naar onze kritiek op deze erg Brusselse manier van besturen"
De manier van werken van de regering schiet ook bij Mathieu Simonson van Sauvons la friche Josaphat in het verkeerde keelgat. “We vroegen net om een breed publiek debat over de toekomst en wat krijgen we? Opnieuw een voorstel waarin al heel veel vastligt. Rudi Vervoort heeft niet echt geluisterd naar de kritiek die we hadden op deze typisch Brusselse manier van besturen.”
Lees meer over: Evere , Schaarbeek , Stedenbouw , josaphat-site , David Van Reybrouck , Steyn Van Assche , Rudi Vervoort , RPA
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.