Meer dan 10.800 mensen schaarden zich al achter een petitie tegen de regeringsplannen voor de Josaphatsite. Het voormalige rangeerstation groeide de voorbije jaren uit tot een stedelijke wildernis, maar het Gewest wil het grotendeels volbouwen.
Ruim tienduizend handtekeningen tegen plannen Josaphatsite
De Josaphatsite is een wat verborgen gebied van 25 hectare in de nabijheid van het gelijknamige park. Het vroegere rangeerstation ligt er nu al decennia ongebruikt bij, waardoor de natuur er zich ongestoord kon ontwikkelen. Zo is de plek bijvoorbeeld een nationale hotspot voor wilde bijen geworden, waarvan er al 120 soorten werden waargenomen op de site, waaronder ook een soort elders nog niet werd waargenomen in België.
De Brusselse regering wil de site omvormen tot een nieuwe stadswijk met vooral woningen, maar ook een industriezone, een school, crèche en hotel. In de laatste plannen van de regering is er sprake van 1.400 appartementen. Er moet ook een smalle groenstrook komen naast de sporen van lijn 26, die nog steeds dwars over het terrein lopen.
Na een oproep van schrijver David Van Reybrouck schoot het aantal handtekeningen de voorbije dagen de hoogte in.
Een coalitie van natuurliefhebbers, bewoners en stadsactivisten verzet zich tegen de plannen, die ook al een negatief advies kregen van de gewestelijke ontwikkelingscomissie. De regering wil eerstdaags een aangepast plan voorstellen, dat voortborduurt op de keuzes uit het vorige plan, maar wellicht minder woningen bevat.
De tegenstanders van het gewestplan wijzen erop dat de demografische groei in Brussel de voorbije jaren danig vertraagd is, waardoor het plan voorbijgestreefd is. Ze wijzen erop dat ook de bouwmeester zijn focus heeft verlegd van bijbouwen naar een stad die aangepast is aan de klimaatverandering, met onder meer koelte-eilanden.
Participatiebeleid die naam waardig
In een petitie vraagt de protestcoalitie om een moratorium op het stedenbouwkundig kader voor de site, het zogenaamde Richtplan van Aanleg. De petitietekst vraagt ook om andere projecten die biodiversiteit vernietigen zonder dat te compenseren, te annuleren. Ten slotte willen de auteurs dat het Gewest een burgerparticipatiebeleid voert dat die naam waardig is. “De burgers willen niet worden geraadpleegd over pasklare projecten, maar voor de procedure.”
Het aantal ondertekenaars stagneerde de voorbije weken rond 9.500 handtekeningen. Na een oproep van schrijver David Van Reybrouck schoot dat aantal de voorbije dagen opnieuw de hoogte in.
Lees meer over: Evere , Schaarbeek , Stedenbouw , Milieu , Josaphatsite
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.