China wil een flatgebouw met 21 flats neerpoten in de groene Zondagboslaan in Sint-Pieters-Woluwe, en dat is niet naar de zin van buurtbewoners noch lokale politici. Het flatgebouw zou dubbel zo hoog worden als de omringende eengezinswoningen. Er zouden 28 bomen moeten voor sneuvelen, en de buren vrezen mobiliteits- en parkeerproblemen. "Dit komt neer op een omheinde gated community, midden in de stad."
Sint-Pieters-Woluwe in het verzet tegen flatgebouw Chinese ambassade
Sinds de jaren tachtig is de Chinese ambassade gevestigd in de Tervurenlaan in Sint-Pieters-Woluwe. De residentie van de ambassadeur bevindt zich om de hoek in de zo mogelijk nog groenere Zondagboslaan.
In de afgelopen jaren heeft de ambassade haar grondgebied sterk uitgebreid. Vijf aangrenzende panden en percelen werden opgekocht, zodat de ambassade van de percelen één grondgebied kon maken.
Nu hebben de Chinezen bouwplannen ingediend voor een flatgebouw met 21 flats voor diplomaten in de Zondagboslaan (op de plaats van de ‘villa’ op het onderstaande kaartje). Het huis dat er nu staat zou daarvoor tegen de vlakte moeten, net als 28 hoogstammige bomen in de tuin. Het voorgestelde flatgebouw zou 66 meter lang en bijna 16 meter hoog worden. En dat kan voor de buren niet door de beugel. (Lees verder onder afbeelding)
Enorme afmetingen
“De afmetingen van het gebouw zijn enorm en geheel buiten proportie in vergelijking met de omringende gebouwen in de straat. De Zondagboslaan telt enkel eengezinswoningen”, zegt buurtbewoner Frank Koster aan BRUZZ. “De gemiddelde hoogte van de direct omliggende panden is 6,90 meter, dus dit is meer dan het dubbele.”
De buren vrezen extra verkeer en parkeerproblemen in de vrij smalle Zondagboslaan, als daar naar schatting 70 extra mensen komen wonen. Ook maken ze zich zorgen over de impact van de bomenkap op het groene karakter van de buurt.
Donderdagnamiddag komt de overlegcommissie samen over het project. In totaal zijn 173 bezwaarschriften ingediend, laat de Woluwse schepen van Stedenbouw Alexandre Pirson (CDH) weten aan BRUZZ. “Daarnaast is er ook een petitie met 1.589 handtekeningen ingediend.” Die petitie loopt nog altijd en zit intussen aan meer dan 1.700 handtekeningen.
Het advies van de gemeente lijkt al bij voorbaat negatief. Het CDH liet dat vorige week doorschemeren aan La Dernière Heure. Die krant stelde bovendien vast dat álle politieke formaties die in de gemeenteraad in Sint-Pieters-Woluwe zetelen, tegen het vastgoedproject gekant zijn.
Praatje met ambassadeur
Oppositiepartij MR verzet zich tegen de verdubbeling van het aantal inwoners van de wijk en de hoogte en omvang van het gebouw. "Dit project past niet in de wijk en komt eigenlijk neer op de bouw van een met prikkeldraad omheinde ‘gated community’ in de stad”, reageren gemeenteraadsleden Alexia Bertrand en Anne-Charlotte d’Ursel.
PS en Défi verwijzen naar de inbreuken op de stedenbouwkundige regels - om het gebouw mogelijk te maken zouden elf uitzonderingen moeten worden toegestaan. Ook Ecolo/Groen, die samen met het CDH de meerderheid vormt in Sint-Pieters-Woluwe, doet dat.
De groenen vroegen zich in de Franstalige krant openlijk af welk standpunt het Gewest, dat uiteindelijk moet beslissen, in dit dossier zal nemen. “Wij hopen dat de Brusselse staatssecretaris voor Stedenbouw (Pascal Smet, red.), of eender welk ander regeringslid, niet onder diplomatieke invloed van China staat.”
Smet (One.Brussels/SP.A) erkende twee weken geleden in de commissie Territoriale Ontwikkeling dat de Chinese ambassadeur met hem over het project was komen praten, maar hij zei dat veel partijen dat doen. Hij ontkende elke beïnvloeding van China of de federale overheid.
Lees meer over: Sint-Pieters-Woluwe , Stedenbouw , Mobiliteit , Politiek , Samenleving , Chinese ambassade , Chinese overheid , Pascal Smet , Zondagboslaan , Tervurenlaan , appartementsgebouw , bouwvergunning
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.