De Stad Brussel lanceert samen met de bouwmeester een studie naar de binnengebieden van Lakense bouwblokken. Die moet de situatie in kaart brengen, en ook helpen om toekomstige verdichtingsprojecten beter te kunnen sturen. Want die binnengebieden worden steeds vaker opgekocht door projectontwikkelaars. "Zomaar volbouwen is niet meer van deze tijd", zegt bevoegd schepen Ans Persoons.
Stad Brussel wil binnenterreinen Lakense bouwblokken vergroenen
"We moeten waken over de leef- en woonkwaliteit van de reeds aanwezige en toekomstige bewoners," klinkt het in het persbericht van Brussels schepen van Stedenbouw Ans Persoons (Change.brussels).
Als je de stad vanuit de lucht bekijkt, zie je dat er zich tussen de straten ‘bouwblokken’ aftekenen: een geheel aan woningen, met langs de achterkant tuinen of koterijen die op elkaar uitkomen. Die binnenkant van een bouwblok noemt men het ‘binnengebied’ (intérieur d’ilôt).
Bouwmeester Kristiaan Borret ziet in deze binnengebieden een concrete kans om meer groene ruimte terug te winnen voor de stad, nadat de afgelopen decennia bijna 15 procent van het groen in de stad verdween.
Bepaalde delen van Laken – en meer bepaald het stuk ten zuiden van spoorweglijn 50 – zijn erg dicht bebouwd, laat het kabinet-Persoons weten. De bouwblokken liggen langs smalle straten en bestaan uit rijwoningen en oude industriële entrepots.
"We hebben vastgesteld dat woonverdichtingsprojecten in de Lakense binnengebieden van huizenblokken vaak ambitie en kwaliteit missen"
'Wildgroei aan koterijen'
De rijwoningen worden vandaag meestal ingenomen door meerdere gezinnen, wat volgens Persoons geleid heeft tot een "wildgroei aan koterijen achter de huizen". De industriële opslagruimtes en ateliers in de binnengebieden hebben er vaak decennia lang verlaten en verwaarloosd bijgelegen en worden de laatste jaren steeds vaker opgekocht door ontwikkelaars.
"We hebben vastgesteld dat deze woonverdichtingsprojecten vaak ambitie en kwaliteit missen", klinkt het bij Persoons. De Stad Brussel wil toekomstige vergunningen die ingediend worden voor ontwikkelingsprojecten in de Lakense binnengebieden beter kunnen beoordelen en sturen, vandaar deze studie.
"We moeten waken over voldoende toegankelijk groen en doorlaatbare buitenruimte, een balans tussen privacy en sociale verbondenheid, geluidsoverlast, enzovoort", zegt de schepen. "Binnengebieden vormen een ideale context om te experimenteren met nieuwe woonvormen - collectief en/of intergenerationeel - en zo mee een duurzame stad vorm te geven."
Ophokplicht
“De ophokplicht doet nogal wat stadsbewoners dromen van meer ruimte en een tuin", zegt Persoons, die onlangs ook aankondigde de volledige bodem onder het wegdek in twee wijken te zullen doorlichten, zodat de Stad precies zal weten in welke straten ze bomen kan aanplanten.
"Het maakt opnieuw duidelijk dat heel goed moeten nadenken over hoe we verdichten in de stad. Als we gezinnen in de stad willen houden, moeten we die niet volbouwen met ‘konijnenkoten’, maar inzetten op aantrekkelijke, kwalitatieve woningen met veel groene buitenruimte. Deze studie past in onze zoektocht naar goed beheerde densiteit.”
Samen met de bouwmeester gaat de Stad Brussel nu op zoek naar een studiebureau voor de aanbevelingen voor de Lakense binnengebieden. Het lastenboek daarvoor werd maandagavond goedgekeurd door de gemeenteraad. De studie zou half augustus moeten beginnen.
Lees meer over: Laken , Stedenbouw , Milieu , bouwmeester , Bouwmeester Maître architecte , Kristiaan Borret , Ans Persoons , verdichting , vergroening
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.