Een ‘gemeentelijke autonome regie’ moet de uitbating van het Beursgebouw in de toekomst voor haar rekening nemen. Dat besliste de stad Brussel maandagavond op de laatste gemeenteraad voor het politieke reces. De bal ligt nu in het kamp van het Gewest, dat de vergunningsaanvraag voor de renovatie met een biermuseum en publieke galerij moet goedkeuren.
Stad zet door met renovatie Beursgebouw
De gemeenteraadsleden van Brussel-Stad kregen maandag een uiteenzetting van de burgemeester over de aanstaande renovatie van het Beursgebouw. Als een van dé paradepaardjes van deze meerderheid, moet het iconische gebouw na de renovatie in verschillende functies opgedeeld worden.
Op straatniveau komt een publieke doorgang in het gebouw, en ook het eerste niveau met de grote hal wordt een publieke passage, via de grote trappen naar de andere kant. Op de bovenste twee verdiepingen komt het ‘Beer World’-project dat het Belgische bier in de kijker moet zetten. Op het laagste komt dan weer een souvenirshop en een museum waar de ondergrondse ruïnes beter tot hun recht moeten komen. Op het dakterras tenslotte, moet een skybar met groot terras komen.
BRUZZ beschreef de plannen hier al eens in detail.
Het project staat dicht bij een vergunning. De aanvraag is ingediend, het openbaar onderzoek is afgelopen en de overlegcommissie sprak een positief advies met enkele opmerkingen uit. De architecten van Robbrecht & Daem moesten samen met de Commissie Monumenten en Landschappen een aantal oplossingen vinden voor enkele werken aan het beschermde gebouw. Het Gewest levert de finale vergunning af.
Nieuw vehikel
Maar Brussel-Stad wacht die vergunning niet af om al verdere stappen te nemen. Op de gemeenteraad werd de oprichting van een ‘autonome gemeentelijke regie’ goedgekeurd die de uitbating van het Beursgebouw voor haar rekening moet nemen. Het is de eerste keer dat de Stad zo’n vehikel opricht. Volgens het stadsbestuur biedt zo’n autonome regie meer transparantie omdat die zonder omwegen door de gemeenteraad kan gecontroleerd worden.
Toch heeft de oppositie de nodige reserves bij de oprichting van zo’n gemeentelijke autonome regie. “Ten eerste zijn de nodige vergunningen er niet. En het blijft hier ook gaan om een puur politiek project”, aldus Fabian Maingain (Défi). Ook N-VA-raadslid Johan Van den Driessche was van mening dat de politiek zich niet moet bezighouden met dergelijke projecten. “Er zijn veel dringendere zaken die onze aandacht verdienen dan zo’n biertempel.”
Want een biertempel, dat is en blijft de bestaansreden van het renovatieproject volgens Liesbeth Temmerman (Ecolo). “De invulling van de openbare ruimte voor het publiek kan enkel zolang die de activiteiten van Beer World niet stoort, staat er letterlijk in het project. Ik stel mij daar grote vragen bij.”
"We weten dat we aan een belangrijk gebouw raken"
Zowel burgemeester Philippe Close (PS) als eerste schepen Alain Courtois (MR) verdedigden het project vurig. “Voor we het Beursgebouw in handen namen, stond het gewoon leeg. Ik ben erg trots dat we met dit College ondertussen honderdduizenden bezoekers naar de exposities in de Beurs lokken”, aldus Close. “Dit is een echt ambitieus project, waarbij we het gebouw optimaal gaan gebruiken. Er is al heel veel geconsulteerd, we weten dat we aan een belangrijk gebouw raken.”
Voor Courtois is het niet erg dat Beer World een groot deel van het gebouw zal betrekken. “Er zijn maar weinig hoofdsteden die zo trots mogen zijn op hun producten. De brouwers zijn ook helemaal betrokken bij dit project, dit is een heel mooie samenwerking.” De architecten benadrukten eerder al dat het biermuseum slechts een onderdeel is van een groter project.
Lees meer over: Brussel-Stad , Stedenbouw , beurs , Beursgebouw , Beer World
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.