Kort gesprek

Stedenbouwkundige Henri Lebbe: ‘Met bronwater kan je de stad veranderen’

Kris Hendrickx
© BRUZZ
10/10/2023
Updated: 10/10/2023 11.11u

| Henri Lebbe van vzw Herbronnen.Ressources (links, naast Robin De Ridder en Nele Maes) in de tijdelijk bovengronds gebrachte bron aan het Sint-Joostplein.

Diep onder de Pacifictoren in Sint-Joost ontspringt een bron op -3. Dit weekend werd het water een dag lang naar de oppervlakte gebracht. “Over bronwater heerst zoveel onwetendheid,” zegt stedenbouwkundige Henri Lebbe van vzw Herbronnen.Ressources.

Dankzij jullie stroomde het water van ‘Pacificbron’ naar een tijdelijke vijver met zithoek. Waarom deden jullie dat?
Henri Lebbe: Met bronnen kan je aangename plekken creëren in de stad. Je kan daarover spreken, maar we wilden dat ook verbeelden. Er zijn ruim 200 bronnen in Brussel, maar veel mensen weten dat niet, zelfs planners en politici niet. Wat hier tijdelijk kan, moet op heel veel plaatsen ook permanent mogelijk zijn. Wij willen alvast een debat op gang brengen.

"Je creëert ruimtes waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Tegelijk brengt dat water ook de verkoeling die we steeds vaker nodig hebben in de zomer"

Henri Lebbe (Herbronnen.Ressources)

Stedenbouwkundige Henri Lebbe

Wat is het voordeel van grootschalig zichtbaar maken van bronnen?
Lebbe: Je creëert ruimtes met aantrekkingskracht, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Tegelijk brengt dat water ook de verkoeling die we steeds vaker nodig hebben in de zomer. Bovendien vult het water de grondwatertafels aan, die nu vaak laag staan. Ten slotte stroomt een groot deel van dat bronwater vandaag rechtstreeks de riolering in. Als je die verbinding doorknipt, worden de riolen ook minder belast.

Waar zou het bijvoorbeeld zin hebben om bronnen naar boven te brengen?
Lebbe: In Sint-Gillis is het Marie Jansonpark net vernieuwd. Daar had men de bronnen van het hoger gelegen Peter Paulus­park kunnen naartoe leiden, want die worden nu naar de riolering gevoerd. Of neem de Meudonbron in Neder-­Over-Heembeek, recht tegenover het gelijknamige park. Daar zou het volstaan om een paar meter straat opnieuw aan te leggen om het bronwater naar het park te leiden, waar het kan insijpelen. Dat is misschien een dag werk.

231007_vijver_vzw herbronnen_Sint-Joost

| Een tuinslang brengt het bronwater tot de vijver op het Sint-Joostplein.

Bestaat er een kaart van de Brusselse bronnen?
Lebbe: Ja, je vindt die op de website van Coördinatie Zenne. De kaart wordt voortdurend aangevuld, want er worden geregeld nieuwe bronnen ontdekt. We hebben nu al weet van ruim 230 actieve bronnen in het gewest.

Deden jullie dit alleen?
Lebbe: We kregen steun in het kader van het BMA Label van de Brusselse bouwmeester, dat vernieuwende burgerprojecten steunt. ‘We’, dat zijn trouwens Nele Maes, Robin De Ridder en ikzelf, drie jonge stedenbouwkundigen. Ook Coördinatie Zenne is partner.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Stedenbouw , Milieu , henri lebbe , Herbronnen.ressources , bronwater , Pacifictoren

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni