| Dit braakliggende terrein tussen de sporenbundels van Brussel-Zuid zal plaatsmaken voor een groot nieuw park

Vorst krijgt groot nieuw park tussen de spoorlijnen

SDS
© BRUZZ
06/07/2018

De Brusselse regering heeft donderdag de duurzame wijkcontracten Wiels aan de Zenne, Marollen en Magritte (wijk Essegem in Jette) goedgekeurd. Het geld gaat naar sociale woningen, openbare voorzieningen, heraanleg van de publieke ruimte en veertig socio-economische projecten. Opvallend: Vorst krijgt een nieuw park van zowat 5 hectare tussen de spoorlijnen nabij Wiels. Het zal niet aansluiten op twee al geplande kleinere parken.

Van april 2017 tot april 2018 hebben de drie gemeenten het precieze programma voor de duurzame wijkcontracten samengesteld, in overleg met bewoners en verenigingen. Ze beschikten daarvoor elk over ongeveer 14,6 miljoen euro.

Nu het programma is goedgekeurd, kunnen ze vanaf augustus aan de slag. De gemeenten hebben 50 maanden de tijd om openbare aanbestedingen uit te schrijven, plannen uit te tekenen, en uiteindelijk de werken te bestellen. Daarna beschikken ze nog over 30 extra maanden (tussen 2022 en 2025) om de werken af te ronden.

In totaal worden 76 nieuwe sociale woningen gebouwd. De veertig socio-economische projecten werken op preventie, voorzien budgetten voor burgerinitiatieven, voor buurtfeesten, voor renovaties om de bebouwing in de wijk aan te pakken, of voor lokale tewerkstelling. In de Marollen zal zo onder meer een groep straatplaveiers opgeleid worden.

Buurthuis en recyclagecentrum

In elk van de drie wijken wordt een kinderdagverblijf ingericht.

In de Jetse wijk Essegem wordt daarnaast de openbare ruimte rond de sociale woontorens in de wijk aangepakt. Er komt ook een buurthuis in de sokkel van een van de torens.

In de Marollen komen uiteindelijk 33 sociale woningen. Tegenover het Sint-Pietersziekenhuis komt ook een recyclage- en upcyclingcentrum. De sportzalen in het gebouw van het zwembad worden opgefrist en verruimd, de douches worden volledig opgeknapt. Gekeken wordt hoe ze opengesteld kunnen worden voor dak- en thuislozen, zodat die mensen daar terechtkunnen om zich te wassen.

Verborgen park

Alle laatste morsige stukjes 'loze ruimte' in Brussel worden stilaan in gebruik genomen. Dat geldt ook voor een groot braakliggend terrein tussen de spoorbundels in Vorst, met ingang aan de Paepsemlaan.

Op die plek komt een groot nieuw park, veel groter dan de twee al eerder aangekondigde parken ernaast. Het nieuwe park (park 3 op de kaart) zal zowat 5 hectare groot zijn. Het ligt aan een verborgen stukje Zenne, vandaar de naam van het wijkcontract: Wiels aan de Zenne. Toch komt er geen doorgang tussen het nieuwe park en de groene ruimte bij het project Divercity (park 1), wegens te duur. (Lees verder onder de kaart)

Wél voorzien in het wijkcontract is 1 miljoen euro voor een tunnel tussen het park aan Divercity en het park achter Wiels en Brass, dat het Gewest recent aankocht (park 2). Buurtbewoners ijverden jarenlang voor het uitbouwen van een kleine diensttunnel op die plek, zodat fietsers en voetgangers niet langs de drukke Van Volxem- en Paepsemlaan zouden hoeven gaan. Maar die bestaande tunnel zal versperd worden door de nieuwe school, die pal voor de uitgang van die doorgang gebouwd wordt.

Het miljoen euro dat is uitgetrokken volstaat evenwel niet voor de effectieve aanleg van de geplande voetgangerstunnel, klinkt het op het kabinet-Vervoort. De totale kost van een dergelijke tunnel is 2,8 miljoen euro. De regering gaat ervan uit dat ze het benodigde geld zal vinden via co-financiering.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Jette , Vorst , Stedenbouw , Milieu , Wiels , Marollen , Magrittewijk , Wiels aan de Zenne , Divercity , wijkcontracten , stadsvernieuwingscontracten , De Puzzel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni