buurtmoestuin-Marollen 05

| De Marollen krijgen een facelift.

Maar liefst 27 miljoen euro wordt via een wijkcontract in de Marollen gepompt. Dat geld gaat onder meer naar nieuwe woningen, mooiere binnenpleintjes, betere bestrating en enkele sociale projecten, waaronder een kringloopwinkel.

Dat maakt de Stad Brussel donderdag bekend via een persconferentie, aan het Vossenplein. Goed de helft van het geld komt van het Gewest, de andere helft van de Stad Brussel en haar OCMW.

Een van de belangrijkste punten van het wijkcontract is het verwezenlijken van 33 nieuwe woningen. Daar gaat 11,5 miljoen euro naartoe. Een deel daarvan wordt gebouwd aan het Sint-Pietersziekenhuis, waar de ambulances nu uitrijden. Daar komt ook een ruimte waar ouders die bijvoorbeeld gaan solliciteren, hun kinderen kunnen achterlaten. Er is plaats voor 20 kinderen.

Straten en binnenhoven

Daarnaast worden binnenhoven heraangelegd en vergroend. Aan één binnentuin komt ook een kringloopwinkel, die tegelijk dienst doet als opleidingscentrum.

De heraanleg van straatjes staat ook op het programma, vooral dan die tussen de Hoogstraat en de Blaesstraat. Het Vossenplein krijgt eveneens een facelift, al is die beperkt. “Het plein wordt niet heringericht”, beklemtoont schepen voor wijkrenovatie David Weytsman (MR). “Wel willen we de kasseien opnieuw leggen en alles op peil brengen.”

“Dat is meteen een goede oefening voor de brigade van stratenmakers”, vult Philippe Close (PS) aan. "De Stad Brussel vindt moeilijk mensen die daarin bekwaam zijn." Een van de socio-economische acties van het wijkcontract, is net het opleiden van stratenmakers. Een sociaal restaurant met horeca-opleiding is daar een ander voorbeeld van.

Verder zijn er nog kleinere acties zoals een extra sportlokaal in het zwembad aan het Vossenplein, en het bestuderen van een nieuwe invulling voor de rampen van het justitiepaleis, die nu vooral als parking dienen.

Gentrificatie

Niet elke Marollien is echter opgetogen met het wijkcontract. Zo is er al een petitie waarin het behoud van het volkse karakter van de Marollen voorop staat.

Die vrees voor gentrificatie vindt Close onterecht. "De Marollen blijft een volkse, zelfs arme wijk. Veertig procent van de woningen is eigendom van een overheid. Dat zal niet meteen veranderen als daar enkele nieuwe bewoners bijkomen, wat we trouwens toejuichen. En dat we enkele straten willen opknappen, dat komt toch ten goede van iedereen?"

Inspraak

“Dit alles moet trouwens niet als definitief gezien worden”, zegt Weytsman. “Dit is jaar nul, nu komt nog een inspraakronde. We roepen burgers dan ook op om mee te denken over de precieze invulling van het wijkcontract. Het openbaar onderzoek daartoe start op 17 maart.”

Het wijkcontract loopt van 2018 tot 2022. Dertig bijkomende maanden worden voorzien voor de verdere uitvoering van de werken, tot in 2024.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Stedenbouw

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni