Een project voor de bouw van drie appartementsgebouwen langs de Kortenberglaan blijft weerstand oproepen. Een collectief van wijkcomités en burgerverenigingen blijft zich verzetten, ook al verkleinde bouwheer AG Real Estate het gebouw al aanzienlijk.
Woonproject Newton bijgestuurd, maar burenprotest houdt aan
De projectontwikkelaar AG Real Estate probeert opnieuw een bouwvergunning te krijgen voor het zogeheten Newton-project (naar de nabijgelegen Newtonstraat). Dat was nodig nadat een eerdere poging in 2016 mislukte. De Stad Brussel verwees de plannen naar de prullenmand: de appartementsgebouwen moesten een stuk kleiner worden.
Dat gebeurde ook: Newton ging terug naar de tekentafel. Het in Brussel alomtegenwoordige architectenbureau Jaspers-Eyers kwam met een grondig aangepast ontwerp dat de gebouwen een stuk kleiner maakt (en ook alle kleur weghaalt).
De oppervlakte gaat van 19.000 m² in het eerste project naar 15.000 m². Opvallend: het aantal appartementen daalt slechts licht: van 157 naar 152. Dat wijst erop dat de ontwerpers kiezen voor kleinere woningen. Het project bestaat voor de helft uit studio's en eenkamerappartementen.
Het bestaande parkje blijft ook intacter: het moet bovendien semi-publiek worden met een voetgangerszone. Tijdens de nacht wordt het afgesloten voor het publiek, mogelijk al vanaf 18 uur, zegt het burencollectief 1727 (naar de sterfdatum van Isaac Newton). Er zouden geen bomen gekapt worden. (Lees verder onder de afbeelding)
Veiligheidsprobleem?
Voor de wijkcomités volstaan de aanpassingen niet. Het project blijft veel te groot, schrijven ze in een pamflet. Het hoogste gebouw wordt nog steeds 11 verdiepingen en 36 meter hoog. Dat komt langs de Kortenberglaan, tegenover de Koninklijke Militaire School. In 2016 waren dat nog 16 verdiepingen (ruim 50 meter). De twee andere gebouwen staan dichter bij de woonwijk en zijn lager.
Voor de buurtcomités blijven de drie gebouwen te hoog. Ze willen dat niets hoger wordt dan het leegstaande kantoorcomplex dat nu nog op het stuk grond staat. De bewoners maken zich ook zorgen over de kleine appartementen. Ze vragen meer appartementen met 2, 3 of zelfs 4 kamers (90 procent, vergeleken met ongeveer 50 procent in de plannen).
Tot slot zijn er ook bezorgdheden over de nationale veiligheid. Er komen immers appartementen met een royale kijk op de Koninklijke Militaire School, een universiteit die officieren opleidt voor het leger. Dat zet de deur open voor mensen met slechte bedoelingen. De veiligheid van de KMS ligt gevoelig: op Google Street View zijn er bijvoorbeeld geen beelden van de omgeving terug te vinden.
De overlegcommissie van de Stad Brussel buigt zich op 27 maart over de bouwplannen, dan zal blijken of Newton deze keer wel een bestaan gegund wordt.
Lees meer over: Brussel-Stad , Schaarbeek , Stedenbouw , Newton , Jaspers-Eyers , AG Real Estate , de Jamblinne de Meuxplein
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.