Het Zuidstation en de omliggende wijk scoren ondermaats op het gebied van veiligheid, stedelijke ontwikkeling en openbare voorzieningen. “Dit is geen gastvrije wijk.”
Zuidstation slaat modderfiguur in internationale vergelijking
Studie- en consultancybureau Arcadis publiceerde een vergelijking tussen 27 stations en hun wijken wereldwijd. Brussel komt daarin op een 20ste plaats.
Dat Brussel niet helemaal onderaan de lijst hangt, heeft dan nog veel te maken met de goede score van het station voor het criterium ‘connectiviteit’. Vanuit Brussel-Zuid kan je nu eenmaal snel naar tal van bestemmingen in Europa en de stad en dat levert het station een derde plaats op in de ranking.
Op het vlak van publieke voorzieningen en veiligheid, is Brussel-Zuid dan weer voorlaatste in de lijst.
Geïntegreerde aanpak
Ook de welvaart en werkgelegenheid rond Brussel-Zuid zijn beperkt, stelt de studie nog vast. “Nochtans zijn vastgoedprijzen er relatief laag. Een geïntegreerde aanpak kan Brussel-Zuid transformeren tot een aantrekkingspool voor bedrijven, bewoners en reizigers en betekent een opwaardering voor de hele buurt.”
Volgens Piet Kiekens, Urban Development Expert bij Arcadis, zijn het station en de omliggende buurt aan een metamorfose toe. “Brussel-Zuid zou als aankomstplaats voor buitenlandse reizigers een visitekaartje voor België moeten zijn. Momenteel blijft het potentieel grotendeels onbenut. Het station en z'n directe omgeving is te weinig opgevat als gastvrije stadswijk voor reizigers én passanten en mist een stedenbouwkundige en architectonische visie.”
De aanwezige economische mix kan volgens Kiekens veel meer als troef uitgespeeld worden. “Investeerders zullen zo sneller de weg vinden naar de stationsomgeving. Autoriteiten, publieke en private partners moeten de handen in mekaar slaan en op een transparante manier een langetermijnvisie ontwikkelen. Het Richtschema Zuidwijk van het Brussels Gewest kan als sturend instrument optreden om de herwaardering van het station en z'n omgeving vorm te geven."
Passieve NMBS
Dat richtschema bestaat nu al verschillende jaren, maar stootte de hele tijd op een passieve houding van de NMBS. De spoorwegmaatschappij is eigenaar van het stationscomplex, waarin tal van ruimten nu al decennia onbenut zijn. Daartoe behoren onder meer het voormalige postsorteercentrum tussen de Fonsnylaan en de perrons. Maar ook de uitgestrekte ongebruikte ruimtes onder de sporen tussen de Kleine Ring en het station.
"De NMBS zou niet enkel naar kortetermijnopbrengst van haar gronden moeten kijken, maar ook naar het maatschappelijk belang van de stations die ze beheert", zegt Kiekens aan BRUZZ.
De maatschappij kondigde recent ook aan dat ze haar diensten in het stationscomplex wil concentreren. Dat zou tegen 2023 een feit moeten zijn.
Lees meer over: Sint-Gillis , Stedenbouw , Zuidstation
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.