Lagrange Points, zo heet de nieuwe boekenwinkel in de Ravensteingalerij. Een uniek geval, want het is de enige winkel voor niet-religieuze Arabische literatuur. Maar de winkel wil meer zijn dan dat.
Vrijdagvoormiddag, elf uur. Op nummer achttien in de Ravensteingalerij is het alle hens aan dek. De laatste boeken worden in de kast gezet, de lampjes moeten nog opgehangen. Kussens worden nog een keer opgeklopt en iemand steekt nog snel de koffiezet in. Over enkele uren zwaaien de deuren van een gloednieuwe boekenwinkel open. Niet zomaar eentje, de enige winkel voor seculiere Arabische literatuur in België.
"Er is zo veel meer te lezen dan alleen maar de Koran," klinkt het bij Lore Baeten. Ze is professor Arabistiek aan de KU Leuven, vertaalster van Arabische literatuur, en zet nu ook mee haar schouders onder dit project. "De Arabische literatuur heeft echt gigantische bibliotheken vol fantastisch werk, net als de Russische of de Amerikaanse literatuur. Alleen zijn wij hier nogal eurocentrisch wanneer het op boeken aankomt. Als we dan al eens een uitstapje maken, is het vooral naar Zuid-Amerika."
Lees verder onder de foto.
Arabisch cultuurnetwerk
Hoog tijd om daar verandering in te brengen, dacht Feras Abo Dabosseh. Hij stampte Lagrange Points in de eerste plaats uit de grond om mensen toegang te geven tot de schatten uit de Arabische literatuur. "Natuurlijk kan je boeken tegenwoordig wel online vinden. Maar ze zijn vaak erg duur of de levering duurt erg lang. Dus dachten wij: 'we zorgen er gewoon voor dat mensen bij ons kwaliteitsliteratuur kunnen kopen.'"
De connectie met Lore helpt daar natuurlijk bij. Zo staat er een uitgebreide collectie Nederlandstalige vertalingen in de rekken van Lagrange Points te pronken. Maar het team achter de winkel heeft nog een steviger Arabisch cultureel netwerk om op terug te vallen. Zo houden ze zich ook bezig met het cultuurfestival Moussem dat op 1 februari van start ging.
"Dat klopt, we zijn dan ook meteen een uitvalsbasis geworden voor het festival," zegt Feras. Zo kan je er onder meer terecht voor een dans- en zangavond en zijn er jonge Syrische schrijvers uitgenodigd in de Ravensteingalerij. "Dat is ook waar we uiteindelijk naartoe willen. We hopen een ontmoetingsplaats te worden voor mensen die geïnteresseerd zijn in de Arabische cultuur."
'Iedereen had al een eigen cultuurhuis'
Feras vergelijkt het graag met andere initiatieven als Darna, het Vlaams-Marokkaanse cultuurhuis. "Brussel is zo'n wereldstad waar zo veel verschillende culturen samenleven. Er zijn hier ook zo veel goede voorbeelden van diaspora's met een actieve cultuurwerking. Wij hopen met Lagrange Points iets gelijkaardigs te verwezenlijken. We vonden dat er voor de Arabische cultuur echt nog een lacune was op dat vlak."
Of je niet steeds meer naast elkaar gaat leven, als elke cultuur zijn eigen huis krijgt? "Integendeel. Het is belangrijk dat je een plek hebt waar je het over een specifieke cultuurtraditie kan hebben, maar dan is het net de bedoeling om mensen daar warm voor te maken. Om over de culturen heen bruggen te slaan. Hoe meer cultuurspecifieke huizen er zijn, hoe meer er daartussen samengewerkt kan worden."
'Duik in die wereld'
We zouden bijna vergeten dat je in Lagrange Points ook boeken kan kopen. "Ik kan het iedereen alleen maar aanraden" besluit Lore. "Probeer een paar boeken. Duik in die wereld. Het is een fantastische cultuur om je in te verdiepen."
LAGRANGE POINTS, Ravensteingalerij - winkel 18
Lees meer over: Brussel-Stad , Expo , Shop , Lagrange Points , Arabische literatuur , Ravensteingalerij
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.