Al een jaar lang trekken speciale burgerpatrouilles van de politiezones Brussel-Hoofdstad-Elsene en Noord de straat op in de strijd tegen seksuele intimidatie. En dat werpt volgens de politie zijn vruchten af. “We zien dat meer en meer slachtoffers de stap zetten om zelf klacht in te dienen,” zegt Ilse Van de Keere, woordvoerster van de zone Brussel-Hoofdstad-Elsene.
35 processen-verbaal: de balans van een jaar speciale patrouilles tegen straatintimidatie
Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 80% van de vrouwen al eens te maken heeft gehad met seksuele intimidatie op straat. Dat kan gaan van scheldpartijen, nafluiten tot fysieke aanranding.
Om dat ongepaste gedrag aan te pakken, beslisten de politiezones Brussel-Hoofdstad-Elsene en Noord vorig jaar in maart om speciale burgerpatrouilles in te zetten. Die hebben als taak de straat op te gaan en grensoverschrijdend gedrag te verbaliseren.
35 processen-verbaal in een jaar
De acties hebben na een jaar geleid tot 35 processen-verbaal. 31 daarvan werden opgesteld door agenten werkzaam in de zone Brussel-Hoofdstad-Elsene. De overige vier zijn afkomstig van de zone Noord. Dat lijkt op het eerste gezicht bitter weinig, maar is toch een stijging in vergelijking met de jaren daarvoor.
“In 2019 werden er amper zeven boetes uitgeschreven, het jaar nadien dertien en in 2021 dus 35. Het gaat dus de goede kant uit en we gaan hier blijven op inzetten,” licht Ilse Van de Keere, woordvoerster van de zone Brussel-Hoofdstad-Elsene toe. Hoe vaak de speciale burgerpatrouilles de straat optrekken, wil Van de Keere wel niet kwijt.
Workshops voor onthaalmedewerkers
Hoewel er al sinds 2014 strenge straffen staan op seksuele intimidatie, vonden slachtoffers lang niet de weg naar het politiecommissariaat. In 2019 werden in het hele land amper 71 aangiftes gedaan. Maar de drempel wordt stilaan lager.
“We zien dat het de goede kant uitgaat en we gaan dus ook blijven inzetten op deze acties. En die lopen door tot in de gebouwen van het commissariaat. Want in samenwerking met vzw Garance organiseren we voor onze onthaalmedewerkers vormingsdagen waar zij leren om te gaan met slachtoffers van straatintimidatie of gendergerelateerd geweld,” aldus Van de Keere nog.
Lees meer over: Brussel-Stad , Elsene , Veiligheid , Samenleving , speciale patrouilles , seksuele intimidatie , Ilse Van De Keere , politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene , politiezone Brussel-Noord
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.