20210818 1763 Kortje Politie

Brusselse jongeren voelen zich onveilig bij de politie: 'Proefproject moet dat veranderen'

Rojin Ferho
© BRUZZ - Belga
05/10/2021
Updated: 05/10/2021 16.13u

Meer dan zeven op tien Brusselse jongeren voelen zich niet veilig bij contact met de politie. Bijna evenveel jongeren zeggen het slachtoffer te zijn geweest van etnisch profileren. Dat blijkt uit een bevraging van de Jeugdraad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie bij 1.968 Brusselse jongeren, schrijft De Standaard. Een proefproject moet nu op lange termijn de vertrouwensband tussen Brusselse jongeren en politie verbeteren.

Slechts 17 procent van de jongeren associeert de politie met veiligheid, 12 procent met respect. ­Gevoelens van angst, boosheid en machteloosheid domineren. De cijfers worden nog slechter naarmate iemand een of meerdere keren met de politie in contact is gekomen. 29 procent zegt het slachtoffer te zijn geweest van verbaal geweld, 13 procent van fysiek geweld. De helft van de jongeren werd al eens gecontroleerd door de politie, onder wie 10 procent meer dan tien keer in 2020 alleen al. 76 procent van de jongeren voelt zich onveilig als ze in contact ­komen met de politie, 68 procent stelt al het slachtoffer geweest te zijn van etnisch profileren bij een controle, fouillering of arrestatie.

"Deze cijfers komen bij alle partijen hard binnen", zegt Ilyas Mouani, voorzitter van de VGC Jeugdraad die de bevraging heeft georganiseerd. Uit het rapport blijkt bovendien dat de kennis van jongeren over hun rechten en plichten verre van voldoende is.

De Jeugdraad onderstreept dat het niet gaat om een representatief onderzoek aangezien de bevraging werd afgenomen in één bepaalde, relatief korte periode, binnen een ­woelige maatschappelijke context en met een beperkte geografische spreiding. Maar het is volgens de Jeugdraad wel een belangrijke indicatie van hoe scheef de verhouding zit.

Proefproject

Brussels staatssecretaris Pascal Smet (One.brussels-Vooruit) maakt 100.000 euro vrij voor een proefproject dat de tanende relatie tussen burger en politie moet verbeteren. Het project zal gecoördineerd worden door JES vzw, een Molenbeekse jongerenorganisatie die aan straathoekwerk doet. "De volgende stap is een concreet actieplan", vertelt Damiaan De Jonge, woordvoerder van Smet. "Met deze middelen kan JES vzw zich volledig toewijden aan dit project, door bijvoorbeeld nieuwe mensen aan te werven."

De bedoeling is dat het een project wordt dat op lange termijn nog effect heeft. "Een voetbalwedstrijd organiseren tussen de jongeren en de politiemensen is niet voldoende", zegt De Jonge. Ze hopen het probleem dus bij de wortels aan te pakken. "We mikken inderdaad op iets duurzamer. Het doel is om samen met de politiezone methodes te ontwikkelen, om de vertrouwensband tussen politiemensen en Brusselse jongeren te verbeteren.", vertelt De Jonge.

De Landsheer heeft het in Het Nieuwsblad dan concreet over onder andere "een andere type vorming aanbieden voor mensen die in de hoofdstad komen werken, de benadering van agenten naar jongeren vanuit de rekrutering verbeteren en nieuwe groepsvergaderingen.

Volgens De Jonge ligt het verschil deze keer in de politieke bereidheid. "Die is nu veel groter. De burgemeesters van Vorst, Sint-Gillis en Anderlecht steunen het project, samen met minister-president Rudi Vervoort en Brussel Preventie en Veiligheid.", zegt De Jonge.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni