Toen een auto Barry Sandland (63) de pas afsneed op de Gentsesteenweg, riep hij 'hey'. Sindsdien werd hij al vier keer door de chauffeur en zijn kliek bedreigd en zelfs geschopt. "In Molenbeek mag je chauffeurs niet eens aanspreken op hun rijgedrag", zegt de Brits-Canadese Brusselaar, die nu noodgedwongen een andere route moet nemen.
Fietser vier keer aangevallen in Molenbeek: 'Je mag chauffeurs hier niet eens aanspreken'
Het eerste voorval deed zich enkele weken geleden voor. "Ik reed de Gentsesteenweg af richting kanaal, toen er plots een wagen vanuit de Graaf van Vlaanderenstraat de steenweg op kwam. Hij reed heel snel, zonder rekening met mij te houden, ook al had ik voorrang. Ik passeerde de wagen en riep luid 'hey'. Waarop de chauffeur zich in achteruit zette, zijn voorligger voorbij snelde en me achtervolgde. Aan de lichten aan het kanaal raakte ik hem gelukkig kwijt. Maar helaas was het daarmee niet afgelopen."
Een tiental dagen later fietste Sandland opnieuw door de straat, toen de chauffeur en zijn metgezel hem opmerkten: twee jonge, slanke, kortgeschoren kerels van een jaar of 18-19 'met blitse sportoutfits'. Ze deden hem stoppen en scholden hem uit. "Gelukkig kwamen er enkele ouderen tussen toen het fysiek dreigde te worden." Sandland reed weg, niet zonder nog eens geschopt te worden door de chauffeur.
Vrijdag 17 juni, opnieuw reed Sandland langs de Gentsesteenweg. "Ze blokkeerden het kruispunt en plots cirkelden er vier of vijf man rond me, in een poging om me te slaan. Nu ben ik twee meter groot en weeg ik 110 kilogram dus dacht ik: 'kom maar op'. Maar toch is dat minder geruststellend dan je denkt, want je weet dat ze er dan de volgende keer met nog meer zullen staan. Of dat ze me op een dag gewoon met fiets en al onder een auto duwen."
Sandland slaagde er toch in om weg te rijden, maar later die middag was het alweer prijs, en stonden ze hem op te wachten in een zijstraat. "'Hij is daar', riep iemand en een andere jonge kerel schopte me grijnzend tijdens het voorbijrijden."
Proces-verbaal
Sandland zegt niet bang te zijn. "Wel bezorgd en nerveus. Ik ben parttime fietskoerier en ik woon in Molenbeek. Ik moet dus erg vaak langs dat kruispunt passeren, waar ze altijd lijken rond te hangen. Nu mijd ik die plek en maak ik een omweg."
Net omdat het zo'n impact heeft op zijn dagelijks leven, ging hij dinsdag langs in het politiekantoor in Molenbeek. Daar had Sandland het moeilijk om een proces-verbaal op te laten maken. "De politie raadde het me af. Zei me dat dat weinig zin had zonder beeldmateriaal of getuigen."
Sandland drong aan en wilde het 'on the record', al was het maar als bewijsmateriaal voor later. "Wat een vreemde werkwijze trouwens om alleen een zaak te openen als er al verdachten zijn en bewijsmateriaal", zegt Sandland, die in Canada nog even politieagent geweest is. Afgaand op de statistieken lijkt er dan niks aan de hand, terwijl er in werkelijkheid heel veel verkeersagressie is."
Uiteindelijk werd een pv opgemaakt (dat onze redactie kon inkijken, bvr) en kreeg Sandland het rechtstreekse telefoonnummer van de interventiedienst en het e-mailadres van de inspecteur.
Agressie
Een oplossing voor de problemen is niet eenvoudig, dat geeft ook Sandland toe. "De buurt is superagressief. Je mag een chauffeur in Molenbeek niet eens aanspreken op diens rijgedrag. Dat wordt onmiddellijk als uitdagend gezien. Dat is erg bedreigend, en ik zie het niet alleen bij mezelf. Agressie is een vast onderdeel van fietsen in deze buurt."
Voor Sandland mag er daarom gerust wat meer politie op straat zijn. "Zeker fietspolitie zou welkom zijn. Maar toen ik daarnaar vroeg, kwam ik te weten dat de enige fietsbrigade van de politiezone in Koekelberg zit."
Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Veiligheid , Mobiliteit , roekeloos rijgedrag , fietsers , Gentsesteenweg
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.