Hoewel de meeste politiezones enthousiast zijn over het gebruik van de bodycam, komt het gebruik ervan maar langzaam op gang. Twee politiezones hebben al bodycams aangekocht, maar de vier andere zones kijken de kat uit de boom totdat het wetgevend kader rond is.
Gebruik bodycams door de politie komt langzaam op gang
"Binnen afzienbare tijd zal de bodycam structureel deel uitmaken van het politie-uniform," klinkt het in het rapport dat eerder deze maand uitkwam van het Controleorgaan van de Politionele Informatie (COC), de privacywaakhond van de politie. Dat lijkt voorlopig in Brussel nog wel mee te vallen.
Op dit moment gebruiken enkel de zone West (Jette, Ganshoren, Koekelberg, Sint-Agatha-Bercherm en Sint-Jans-Molenbeek) en Marlow (Ukkel, Watermaal-Bosvoorde, Oudergem) bodycams. Ze hebben elk tussen de 30 en 40 camera's ter beschikking gesteld van de de interventieteams. Beide zones zijn bijzonder positief over het gebruik van de camera's.
"Het heeft een kalmerende werking voor de twee partijen," zegt Philip Vanhees, directeur interventies bij de zone Marlow. "Een beeld is duizend keer sprekender dan woorden. Als de politie zelf ook beelden maakt, wordt de verhouding genormaliseerd."
Niet alle zones gaan al overstag
Ook de zone Brussel Hoofdstad Elsene gebruikte eerder dit jaar al bodycams tijdens een testfase. Ook daar klinken positieve geluiden. "Je hebt een totaalplaatje van alle betrokken partijen," zegt woordvoerster Ilse Van de keere.
Toch heeft de zone Brussel Hoofdstad-Elsene nog geen bodycams aangekocht. Daarvoor wachten ze eerst tot de juridische adviezen in het rapport van het COC zijn verwerkt. "We zitten mee in een werkgroep die zich daarover buigt," zegt Van de keere.
Eén van de pijnpunten is de zogenaamde 'pre-opname'. Als een agent iemand begint te filmen, kondigt hij of zij dat eerst aan, om daarna op het opnameknopje te drukken. Om toch het volledige incident te filmen, neemt de camera ook een halve minuut voor de start van de opname mee. Maar over de wettelijkheid daarvan is nog geen consensus. Ook vraagt het rapport om een uniform gebruik van de bodycams in alle zones.
Met een bodycam krijg je een totaalplaatje van alle betrokken partijen.
Geen geld of geen toestemming
In andere Brusselse politiezones is het gebruik van de bodycam nog helemaal niet aan de orde. Daar is ook nog geen testfase geweest. De zone Zuid heeft bijvoorbeeld volgens de politiewoordvoerster geen budget om de camera's te kopen.
De zone Noord heeft volgens hun woordvoerster nog geen toestemming van de burgemeester om de bodycams te gebruiken. In de zone Montgomery kijkt de politie eerst de kat uit de boom. "We wachten eventuele nieuwe wetgeving af en zullen dan een standpunt innemen," klinkt het daar.
Het rapport van het COC houdt de zone West en Marlow niet tegen. "Het is een dossier dat al drie jaar aansleept. We zijn de fase dat we de politieke verantwoordelijken moeten overtuigen voorbij. Als de wet wordt aangepast, zullen we ons daarnaar schikken," zegt Vanhees.
Lees meer over: Brussel , Veiligheid , politie , bodycam
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.