Als een gemeente GAS-boetes uitdeelt voor inbreuken op de coronamaatregelen, dan zullen de parketten vanaf nu pas gerechtelijk vervolgen als iemand voor de tweede maal betrapt wordt. Wanneer er geen GAS-reglement van kracht is, volgt er wel meteen een strafrechtelijke vervolging bij een eerste inbreuk.
Gerecht vervolgt na een GAS-boete pas bij een tweede inbreuk
Het college van procureurs-generaal had op 24 maart al een omzendbrief verspreid waarin de gerechtelijke aanpak vastgelegd werd van de inbreuken op de beperkende maatregelen tegen het coronavirus.
Daarin werd voorzien dat wie een eerste maal betrapt werd, een gerechtelijke minnelijke schikking zou voorgeschoteld krijgen van 250 euro voor particulieren en 750 euro voor handelaars. Wie die niet betaalde of een tweede inbreuk pleegde, zou rechtstreeks gedagvaard worden voor de correctionele rechtbank.
Omzendbrief aangepast
Maar er rezen vragen over de wettelijkheid van die nationale GAS-boetes. De regering nam daarop een koninklijk besluit aan dat in uniforme GAS-boetes voorzag. In een reactie daarop heeft het college van procureurs-generaal nu zijn omzendbrief aangepast.
"Het openbaar ministerie zal geen vervolging instellen wanneer een gemeente ervoor kiest een reglement aan te nemen dat toelaat de niet-naleving van de beperkende maatregelen administratief te sanctioneren", klinkt het bij het college.
Maar wanneer tegelijkertijd sprake is van een ander misdrijf, zoals iemand die drugs gebruikt terwijl hij deelneemt aan een samenscholing, wordt er wel vervolgd. Dat geldt net zo goed bij herhaling, als de verdachte dus al voor de tweede maal of meer geverbaliseerd wordt. Ook als de overtreder minderjarig is, zal het parket nog steeds optreden, net als in gemeenten waar geen GAS-reglement wordt aangenomen.
Lees meer over: Brussel , Veiligheid , Samenleving , GAS-boetes , gerechtelijke vervolging
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.