Dierenspeciaalzaak Tom & Co zal tot het einde van de coronacrisis geen huisdieren meer verkopen. Daarmee wil de winkel voorkomen dat mensen zonder daar goed over na te denken een dier in huis halen. Zowel de Orde der Dierenartsen als het kabinet van bevoegd gewestminister Bernard Clerfayt (Défi) steunt die beslissing. “Als mensen een dier kopen moeten ze eerst goed beseffen dat dit veel meer is dan enkel een voederbakje vullen."
'Haal nu niet impulsief een dier in huis'
De ingevoerde regels rond social distancing eisen bij heel wat mensen na twee weken lockdown stilaan hun tol. Vooral wie de coronacrisis thuis alleen uitzit, kampt al eens met een gebrek aan sociaal contact. Sommigen onder hen denken dan aan het kopen van een huisdier om die leemte op te vullen.
‘Huisdier gaan kopen is geen essentiële verplaatsing’
Maar dat is niet overal meer mogelijk. Bij dierenspeciaalzaak Tom & Co gaat enkel nog dierenvoeding over de toonbank. Dieren zelf kan je er niet meer krijgen totdat de coronacrisis voorbij is. En dat is een bewuste keuze.
"Bij impulsieve aankopen is de kans groot dat het dier daar op lange termijn de dupe van wordt"
“Een dier koop je met het volle verstand. Bij impulsieve aankopen is de kans groot dat het dier daar op lange termijn de dupe van wordt. Mensen moeten beseffen dat een huisdier veel meer inhoudt dan enkel een voederbakje vullen. We juichen de beslissing van Tom & Co dan ook voor de volle honderd procent toe”, zegt Pauline Lorbat van het kabinet van Brussels minister van Dierenwelzijn Bernard Clerfayt (Défi).
Dierenwinkels die geen dierenvoeding aanbieden zijn sowieso gesloten. “Die staan op de lijst van ‘niet-essentiële winkels’. De verplaatsing naar een winkel om een dier in huis te halen valt logischerwijs ook onder die categorie”, zegt Yves Stevens, woordvoerder van het Nationaal Crisiscentrum.
‘Dieren zijn geen handelswaar’
Wie toch een hond of een kat wil, trekt daarvoor het best naar een dierenasiel. Die zijn nog open, zij het meestal uitsluitend voor de adoptie van dieren. Het binnenbrengen van een huisdier wordt geval per geval geëvalueerd. Er blijft daarnaast wel nog opvang beschikbaar in de dierenpensions, voor mensen die nood hebben aan essentiële opvang. Al kan je die taak ook uitbesteden aan een vriend of buur. Het Gewest voorziet sinds kort modelovereenkomsten om dat allemaal in goede banen te leiden.
Wie alsnog met de gedachte speelt om een huisdier te kopen, vraagt zich misschien af of een dier niet gewoon aan huis geleverd kan worden. Op die manier wordt een ‘niet-essentiële verplaatsing’ vermeden. Maar wettelijk is het niet zomaar toegelaten om dieren in groten getalen te vervoeren. “Daar is een gewestelijke overeenkomst voor nodig”, legt Pauline Lorbat uit. “Die wordt in de regel enkel toegekend aan bedrijven die met vrachtwagens dieren transporten voor consumptie zoals koeien en varkens.”
"Het is belangrijk dat er eerst een kort moment van interactie plaatsvindt vooraleer het dier verkocht wordt. Dat verhoogt de kans op een goede afloop. Bij ‘Blind Getrouwd’ zie je ook dat het vaak misloopt"
En ook de Orde der Dierenartsen maakt bezwaar tegen het idee. “Een dier thuis laten leveren is een verwerpelijke gedachte”, steekt Theo Borgers, voorzitter van de vereniging van wal. “Het is bijzonder slecht voor de psyche van het dier. De kans dat een toekomstig baasje zijn nieuwe metgezel terugstuurt omdat hem iets niet zint, is dan groot. Dat kan gaan van een kleurstipje in de vacht tot een slecht gevoel bij het eerste contact. Dan zijn we bezig met het versjacheren van dieren, en dat kan niet de bedoeling zijn.
"Het is belangrijk dat er eerst een kort moment van interactie plaatsvindt tussen het dier en zijn toekomstige eigenaar vooraleer het dier verkocht wordt. Dat verhoogt de kans op een goede afloop. Bij ‘Blind Getrouwd’ (tv-programma, red.) zie je ook dat het vaak misloopt als twee mensen met elkaar in zee gaan zonder elkaar eerst fatsoenlijk te leren kennen", eindigt Borgers met een kwinkslag.
Lees meer over: Brussel , Veiligheid , Samenleving , Dierenwelzijn , huisdieren , coronavirus
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.