| Het Hallepoortpark: een ideale verstopplaats tussen hagen en twee verschillende politiezones.

Hallepoortwijk geteisterd door drugsoverlast en criminaliteit: 'Nog nooit zo onveilig'

Kris Hendrickx
© BRUZZ
16/10/2023
Updated: 16/10/2023 20.20u

De bewoners van de wijk rond het Hallepoortpark slaan alarm: de voorbije jaren lopen de problemen met drugsgebruikers uit de hand, zeggen ze. "Dat we op de grens van twee politiezones liggen, helpt niet."

"Elke ochtend zie je wel ergens een auto met een ingeslagen ruit. In mijn eigen wagen is de voorbije twee jaar drie of vier keer ingebroken, ik ben de tel een beetje kwijtgeraakt. Mensen worden aangevallen op straat, er wordt in woningen ingebroken. En dan heb je nog de andere overlast: uitwerpselen langs de straat, intimidatie van voorbijgangers, afval dat overal rondslingert. Onlangs vond ik zelfs een spuit in de zandbak voor kinderen."

Anouar Taoutaou wordt een beetje moedeloos van de overlast in zijn buurt. De belangrijkste oorzaak, zegt hij: "Mensen die drugs gebruiken en vervolgens dringend nieuw geld nodig hebben voor een nieuwe dosis. Die gaan in de onmiddellijke omgeving op zoek naar iets van waarde, waardoor er veel meer criminaliteit is."

autoruit ingeslagen

| Ingeslagen autoruit aan het Hallepoortpark.

Drugsgebruik is er al langer in de wijk. Maar dat er ook geweld bij komt, is iets van de voorbije twee jaar, zegt Taoutaou: "Ongeveer sinds covid." Hij lanceerde een petitie om de aandacht te vestigen op de problematiek.

Hij is niet de enige buurtbewoner die zijn beklag doet. "Ik heb Sint-Gillis nog nooit zo onveilig gekend," zegt een andere bewoner op Facebook, als reactie op een post over een autoruit die op klaarlichte dag werd ingeslagen in de Bronstraat, in dezelfde wijk. "Je kan niet meer rondwandelen zonder dat iemand je lastigvalt of aanvalt. Het aantal auto’s met ingeslagen ruiten is niet bij te houden." Een ronde ter plaatse bevestigt: resten van autoglas zijn er bij de vleet op straat.

De uitbaatster van een beautysalon vlakbij bericht dan weer over een ingeslagen etalage en een diefstal van 2.000 euro op twee verschillende momenten dit jaar. "Ik woon achttien jaar in Sint-Gillis en de situatie was nog nooit zo vies en gevaarlijk."

"In achttien jaar zag ik Sint-Gillis nog nooit zo vies en gevaarlijk"

Uitbaatster beautysalon Tahiti

Verschillende buurtbewoners probeerden de hulp van de gemeente en de politie in te roepen. "Alleen verwijst politiezone Zuid naar de collega’s van de zone Brussel Hoofdstad Elsene voor alles wat het Hallepoortpark zelf aangaat," zegt Taoutaou. "Dat ligt immers net op het grondgebied van Brussel-Stad. We hebben de indruk dat die gemeente het dan weer geen prioriteit vindt omdat het maar een probleem aan de rand van haar grondgebied is."

De aanleg van het Hallepoortpark, met zijn vele hagen een ideale verstopplaats voor pottenkijkers, lijkt van de plek een magneet voor drugsgebruikers te maken. Volgens Taoutaou speelt daarnaast de aanwezigheid van de vzw Dune een rol. Die is aan het Hallepoortpark gevestigd en helpt drugsgebruikers met onder meer raad en gesteriliseerd materiaal.

"Dat die mensen hulp krijgen is prima, maar de buurtbewoners moeten daar niet het slachtoffer van worden," vindt de buurtbewoner.

"De laatste tijd zien we een fenomenale stijging van het aantal druggebruikers dat hulp vraagt"

Christopher Collin, vzw Dune

Bij vzw Dune klinkt een diepe zucht als we ze opbellen. Of er echt meer criminaliteit door drugsgebruikers is, weet directeur Christopher Collin niet. "Wat wél vaststaat, is dat we de laatste tijd een fenomenale stijging zien van mensen die hulp vragen. We zijn echt helemaal overbevraagd, terwijl onze middelen niet eens geïndexeerd worden. En de problemen met drugsgebruik zie je lang niet alleen hier, maar in héél veel wijken van Brussel."

Wat volgens hen de oorzaken zijn van die stijging? Ook Collin ziet de covidperiode als een kantelpunt. "Wie al kwetsbaar was, heeft die als een enorme klap ervaren en dat uit zich ook in drugsproblemen. Tel daar de komst van een erg verslavende drug als crack bij en een federale staat die zijn plicht niet vervult om asielzoekers op te vangen, en je hebt al drie belangrijke verklaringen. Wat deze wijk betreft is er wellicht ook een verschuivingseffect na de politie-optredens aan het Zuidstation. Die lossen het probleem natuurlijk niet op."

We vroegen de politiezones Zuid en Brussel Hoofdstad Elsene maandagmiddag ook om een reactie. Die laatste laat weten dat de wijk rond het Hallepoortpark één van haar aandachtspunten is en dat er samengewerkt wordt met de zone Zuid. "Er worden regelmatig acties gevoerd zowel door personeel in uniform als in burger."

8a13dd4c-overlastdruggebruik.jpg

| Interventie van de hulpdiensten maandag aan het Marie Jansonpark. Aan de bovenkant van het park zijn er volgens buurtbewoners geregeld problemen met drugs- en alcoholgebruik.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni