Het zal stevig waaien op oudejaarsavond wat mogelijk een gevaar oplevert bij het afschieten van vuurwerk, zo waarschuwt de vuurwerkfederatie. Bestaat de kans dat ook het grote vuurwerk aan het Koninklijk Paleis uitdraait op een sisser? “We bereiden ons voor en we staan de dag zelf in rechtstreeks contact met het KMI.”
Hevige wind voorspeld op oudejaar: krijgt vuurwerk groen licht?
“De wind gaat op oudejaar toenemen in de loop van de laatste dag en de piek wordt net voor middernacht verwacht”, citeert het Nieuwsblad weerman Frank Duboccage donderdag. “Volgens sommige weermodellen is er sprake van windstoten tot 80 kilometer per uur, met 6 beaufort aan zee en 5 tot 6 beaufort in het binnenland. Niet alleen aan de kust, maar ook in het binnenland zou er dus te veel wind kunnen staan om vuurwerk af te schieten.”
In Brussel is het verboden om pijlen af te schieten op openbare plaatsen, maar op privéterrein mag het wel. Wie van plan is in zijn tuin flink wat knettergeweld te lanceren, wil Christophe Byl, de voorzitter van de Belgische vuurwerkfederatie, alvast waarschuwen. "Het gebruik van vuurpijlen is zeer gevaarlijk bij 5 tot 6 beaufort (30 tot 50 kilometer per uur, red.). Een pijl kan makkelijk uit richting raken of door een windvlaag worden meegepakt wanneer hij boven de huizen uitkomt”, vertelt hij aan BRUZZ. "Wij raden mensen daarom aan om hun gezond verstand te gebruiken en, indien de wind inderdaad zo hard waait, hun pijlen nog even op te bergen."
Maar wil dat dan zeggen dat ook het grote vuurwerk in Brussel aan het Paleizenplein mogelijk niet kan doorgaan? “Daar zit nog een verschil, want professionelen gebruiken nooit pijlen, maar wel vuurwerkbatterijen en vuurwerkbommen”, aldus Byl.
“Zo’n bom kan je je voorstellen als een bal met een zakje buskruit dat elektronisch wordt afgevuurd. Die schieten veel krachtiger aan zo'n 300 kilometer per uur en zijn daardoor minder gevoelig aan windsnelheden. Net als een geweerschot ook weinig invloed van wind ondervindt.”
In België bestaan er geen algemene richtlijnen tot welke windsnelheden je vuurwerk mag afschieten zegt Byl nog, maar hij wijst er wel op dat professionelen goed weten wat ze doen. “De kans dat de grote vuurwerken die steden organiseren worden afgeschaft, acht ik daarom klein. Je kan anticiperen met een grotere veiligheidsperimeter en bepaalde soorten lager vliegend vuurwerk niet gebruiken. Uit ervaring weet ik ook dat de wind tegen de avond vaak wat gaat liggen.”
Voorbereidingen
Bij Brussels Major events, dat instaat voor het vuurwerk in Brussel, maken ze zich voorlopig weinig zorgen. “Ieder jaar wordt er gewaarschuwd voor windvlagen”, zegt communicatieverantwoordelijke Fabienne Van Koninxloo. “Maar dit is nog te vroeg. Wij gaan gewoon door met de voorbereiding tot dan en staan de dag zelf ook rechtstreeks in contact met het KMI. De uiteindelijke beslissing ligt bij de brandweer, de politie en de burgemeester en wordt de dag zelf genomen.”
“Wij proberen dit sowieso te communiceren voor de mensen worden binnengelaten in de zone om naar het vuurwerk te kijken”, zegt brandweerwoordvoerder Walter Derieuw. Dit jaar is dat om 23 uur. "Vooral de windsnelheid speelt een rol in die beslissing. Vanaf dat die de 60 kilometer per uur aantikt, moeten wij het evenement afgelasten.”
Lees meer over: Brussel , Veiligheid , Vuurwerk , Wind