| De hinderpremie is op dit moment alleen toegankelijk voor horeca- en handelszaken die door de coronacrisis verplicht gesloten zijn. Maar de gewestelijke economische taskforce denkt er wel aan om de premie uit te breiden naar andere getroffen sectoren.

Hinderpremie slaat aan: meer dan 3.000 aanvragen op één dag

Godfried Roelant
© BRUZZ
08/04/2020

Sinds vandaag kunnen Brusselse horeca- en handelszaken die door de coronacrisis de deuren moeten sluiten een eenmalige hinderpremie van 4.000 euro aanvragen. En daar maken ze massaal gebruik van. Al meer dan 3.000 kleine ondernemingen hebben online een formulier ingediend. “We doen er alles aan om het bedrag binnen de twee weken op de rekening te krijgen”, zegt Nicolas Roelens, woordvoerder van staatssecretaris voor Economische Transitie Barbara Trachte (Ecolo).

Vorige week al konden niet-essentiële ondernemingen die door de coronacrisis hun activiteiten moeten stopzetten een dossier samenstellen om een hinderpremie te bekomen. Voor de aanvraag zelf was het nog even wachten. De economische taskforce die zich buigt over de steunmaatregelen wilde eerst de goedkeuring van de Raad van State.

Schot in de roos

Die zette gisteren het licht op groen en dus kunnen horeca- en handelszaken met minder dan vijftig werknemers sinds vandaag online een hinderpremie bekomen. Die bedraagt 4.000 euro en kan per onderneming slechts een keer uitbetaald worden. De steunmaatregel blijkt een schot in de roos, want na amper één dag staat de teller al op meer dan 3.000 aanvragen.

“Dat is veel, maar is natuurlijk geen verrassing. Er is een wettelijke verplichte termijn voor de uitbetaling van drie maanden, maar we gaan proberen om de eerste aanvragen nog binnen de twee komende weken te behandelen”, zegt Nicolas Roelens, woordvoerder van staatssecretaris voor Economische Transitie Barbara Trachte (Ecolo).

Uitbreiding van premie op tafel

De financiële compensatiemaatregel is op dit moment alleen toegankelijk voor ‘niet-essentiële zaken’. Daarmee wordt gedoeld op ondernemingen die verplicht zijn om te sluiten. Voor kleine bedrijven die wel mogen openblijven, maar door de crisis nauwelijks nog inkomsten hebben, bestaat nog geen oplossing. Binnen de economische gewestelijke taskforce wordt daarom bekeken of dezelfde premie ook soelaas kan bieden voor andere sectoren.

"We willen niemand valse hoop geven, maar een uitbreiding van de premie ligt op tafel. Daarmee kunnen we bijvoorbeeld chocolatiers en vastgoedmakelaars ondersteunen"

Nicolas Roelens, woordvoerder van staatssecretaris voor Economische Transitie Barbara Trachte (Ecolo)

“We willen niemand valse hoop gegeven, maar een uitbreiding van de premie ligt op tafel. Daarmee kunnen we pakweg chocolatiers en vastgoedmakelaars ondersteunen. Zij mogen hun beroep nog uitvoeren, maar lijden door de crisis grote verliezen en moeten bijgevolg hun activiteiten stopzetten. Samen met de sociale partners worden er in de taskforce verschillende mogelijke pistes overlopen en besproken”, legt Roelens uit.

Nog in de pijplijn zit een tegemoetkoming voor uitbaters van commerciële privé handelspanden die hun huur niet meer kunnen betalen. Een tijdelijke bevriezing van de huur behoort daar tot de mogelijkheden. "Dat kan, maar een regeling ligt moeilijk aangezien het hier gaat om gebouwen die geen eigendom zijn van stad of gewest", aldus Roelens nog, die wel benadrukt dat ook hiervoor 'hard gewerkt wordt aan een aanvaardbare uitkomst'.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Veiligheid , Economie , hinderpremie , coronavirus , Barbara Trachte

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni