Op Brussels Airport en in metrostation Maalbeek is maandagochtend een korte en ingetogen plechtigheid gehouden om de slachtoffers van de aanslagen van 22 maart 2016 te herdenken. Dat gebeurde telkens in aanwezigheid van onder andere koning Filip en koningin Mathilde, premier Alexander De Croo en vertegenwoordigers van slachtofferorganisaties Life4Brussels en V-Europe.
Ingetogen herdenkingsmomenten Brussels Airport en Maalbeek
Om 7.58 uur, exact 5 jaar nadat op 22 maart 2016 de eerste bom op de luchthaven ontplofte, werden de namen van de zestien dodelijke slachtoffers voorgelezen en werd een minuut stilte in acht genomen, waarna koning Filip symbolisch een krans neerlegde aan de gedenkplaat in de vertrekhal. Vervolgens namen het koningspaar en de premier uitgebreid de tijd om met slachtoffers en nabestaanden te spreken. Ook die laatsten konden na het vertrek van de hoogwaardigheidsbekleders bloemen en kransen neerleggen.
Enkele tellen na de eerste ontploffing op die bewuste 22 maart volgde een tweede explosie. Twee zelfmoordterroristen hadden zichzelf opgeblazen, een derde vluchtte weg. De bom van die laatste bleek de zwaarste lading te bevatten en werd later gecontroleerd tot ontploffing gebracht. De vertrekhal raakte zwaar beschadigd en de luchthaven bleef twaalf dagen gesloten voor passagiersvluchten.
Ruim een uur na de explosies in Zaventem ontplofte om 9.11 uur een tiental kilometer verder nog een bom in een wagon in het Brusselse metrostation Maalbeek, vlak bij de Europese wijk. Ook daar vindt maandagochtend een korte bijeenkomst plaats.
Voor en na die plechtigheid namen het koningspaar en de premier en zijn echtgenote de tijd om te spreken met vertegenwoordigers van slachtofferverenigingen en nabestaanden. De plechtigheid zelf vond door de coronapandemie noodgedwongen plaats in beperkte kring, maar de verschillende slachtoffers en nabestaanden kregen na de ceremonie de tijd om in groepjes van tien het metrostation te bezoeken.
Ozark Henry
Maandagmiddag was er ook nog een officiële ceremonie aan het monument voor de slachtoffers van terreurdaden in de Wetstraat, evenzeer in aanwezigheid van het koningspaar en de premier. Ook vertegenwoordigers van de hulp- en interventiediensten waren daarbij aanwezig, net als overlevenden en nabestaanden van slachtoffers. Naast de aanslagen van 22 maart 2016 werden alle slachtoffers van aanslagen in België, en alle Belgische slachtoffers van terreuraanslagen wereldwijd er herdacht.
Het werd een emotionele plechtigheid, met getuigenissen van slachtoffers en nabestaanden en een optreden van Aristide Melissas, die samen met zijn echtgenote en zoon gewond raakte bij de terreuraanslag van 31 oktober 2017 in New York. Hij zong samen met en onder pianobegeleiding van Ozark Henry. Op het einde van de ceremonie konden de aanwezigen witte rozen neerleggen aan het monument.
De plechtigheden worden 's middags afgesloten met een ceremonie waarbij onder meer De Croo en slachtoffers het woord nemen.
Bij de aanslagen in Brussel vielen in totaal 32 doden en meer dan 300 gewonden.
5 jaar na de aanslagen
Lees meer over: Brussel , Veiligheid , 5 jaar na de aanslagen , herdenking aanslagen , 5 jaar na de aanslagen