Marc Compernol, de stafchef van het Belgische leger, dringt er bij de politiek op aan een structurele oplossing te vinden voor de bewakingsopdrachten die Defensie in Brussel en Antwerpen heeft. Hij wil de militairen van de straat halen, zodat ze zich weer kunnen focussen op hun hoofdopdracht, voornamelijk in het buitenland.
Legerchef wil soldaten weg uit Brusselse straten
Dat schrijft de krant De Tijd, die woensdagavond aanwezig was op de nieuwjaarsreceptie van Defensie.
Daar liet stafchef Marc Compernol duidelijk blijken dat het wat hem betreft welletjes is geweest met de inzet van militairen op straat. "Het is absoluut noodzakelijk de schaarse middelen van Defensie weldoordacht in te zetten", zei hij.
"In die context is het onontbeerlijk een structurele oplossing te vinden voor de steun aan de politie, zodat Defensie zich weer kan focussen op haar hoofdopdracht. De veiligheid van België begint in het buitenland en daar ligt onze roeping."
Prijskaartje: 200 miljoen euro
De militairen verschenen voor het eerst in de Brusselse straten begin 2015, na een aanslag op de redactie van het Franse satirische magazine Charlie Hebdo, en de ontmanteling van een terreurcel in Verviers.
Op het hoogtepunt van de terreurdreiging telde ons land 1.800 militairen op straat, doorheen de jaren is dat aantal verminderd. Ondanks een daling van het dreigingsniveau worden nog altijd ongeveer 400 militairen ingezet in de buurt van strategische locaties, en dat minstens tot 2 februari. Maandelijks wordt die beslissing vernieuwd in de ministerraad.
Over heel België kostte de militaire aanwezigheid in het straatbeeld de afgelopen vijf jaar 200 miljoen euro.
Meer budget
Defensieminister Philippe Goffin (MR) plant een afbouw van de militaire aanwezigheid op straat, zo bleek uit de bevoegde Kamercommissie in december. Daarop liet binnenlandminister Pieter De Crem weten dat er nog niets beslist was. Compernol zet nu druk op de regering om het leger opnieuw te laten terugplooien op de kerntaken.
Op de receptie pleitte de stafchef er verder opnieuw voor het legerbudget op te trekken tot 1,28 procent van het bbp, een bedrag van meer dan 2 miljard extra. Dat geldt moet dienen voor nieuwe infrastructuur na de recente aankoop van nieuw wapentuig, en nieuw personeel, dat het dreigende personeelstekort door de vergrijzing van het leger moet oplossen.
Compernol zei verder nog dat de tijd rijp was voor een nieuwe stabiele regering met slagkracht, aldus De Tijd. "Een regering die een echt veiligheidsbeleid uitstippelt en Defensie de middelen geeft om dat beleid correct in te vullen en verantwoord uit te voeren."
Lees meer over: Brussel , Veiligheid , leger , defensie , militairen op straat , militairen
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.