Catherine Moureaux (PS), burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek

| Catherine Moureaux (PS), burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek.

Molenbeek gaat tot drie keer zoveel testen

EC
© BRUZZ
31/08/2020

De gemeente Molenbeek verlengt het plaatselijk testcentrum tot 31 december en breidt bovendien de openingsuren uit. In totaal wordt de testcapaciteit verdriedubbeld. Burgemeester Cathérine Moureaux (PS) gaat ook alle vakantiegangers uit rode zones een brief sturen met de uitdrukkelijke boodschap zich te laten testen.

Met gemiddeld 100 coronabesmettingen per 100.000 inwoners is Molenbeek een van de drie Brusselse gemeenten met de hoogste besmettingsgraad. Het aantal besmettingen ligt er dubbel zo hoog als de vastgelegde alarmdrempel (50) en afgelopen weekend schoot Molenbeek zelfs uit de cijfers als de gemeente met het hoogst aantal besmettingen van heel België.

“Dat was zondag, intussen staan we weer op de derde plaats, want de cijfers veranderen dagelijks”, zegt woordvoerder Rachid Barghouti van burgemeester Moureaux. “Maar het klopt dat we extra aandachtig moeten zijn. We hebben daarom beslist om het testcentrum op de Ninoofsesteenweg te verlengen tot 31 december.”

Dat testcentrum is door de gemeente zelf geopend op 1 juli en wordt beheerd door het Rode Kruis. Het staat open voor iedereen die door een Molenbeekse huisarts wordt doorverwezen, maar tot nu toe was dat enkel op weekdagen in de namiddag tussen 13 uur en 16 uur. “Dat wordt nu langer: van 9 uur ’s morgens tot 16 uur en ook op zaterdag en zondag”, zegt Barghouti. “Dat zorgt ervoor dat we drie keer zoveel tests kunnen doen als normaal.”

Brieven schrijven

Om ervoor te zorgen dat iedereen zich ook daadwerkelijk laat testen, bijvoorbeeld na een vakantie in een rode zone, heeft de gemeente sinds vorige week een nieuwe campagne en een noodnummer opgericht. “We verspreiden affiches waarop staat dat ook wie terugkeert met de auto, het Passenger Locator Form moet invullen en zich moet laten testen”, zegt Barghouti. Burgemeester Moureaux zal eerstdaags nog brieven versturen naar alle inwoners die op basis van die ingevulde Passenger Locator Forms in een rode zone blijken te zijn geweest. “Zij moeten dan twee weken in quarantaine blijven”, benadrukt Barghouti.

Vanuit het Gewest is Inge Neven tevreden met de inspanningen van de gemeente. “Over het algemeen gaan de cijfers in Brussel licht omlaag, maar uiteraard is het afwachten hoe de terugkeer van reizigers uit rode zones en de heropstart van de scholen daarop zullen inspelen”, zegt Neven. “We werken momenteel sterk samen met de gemeentes met hoge besmettingscijfers om de huidige clusters goed te beheren, maar ook om veel preventie en begeleiding te voorzien voor de terugkerende reizigers."

Zowel in Molenbeek als Sint-Joost is het goed dat de gemeentescholen kinderen vanop afstand onderwijs zullen geven als zij nog in quarantaine moeten blijven. Ook in Schaarbeek en Evere is bijkomende sensibilisering aan het gebeuren, onder meer met informatiebussen die rondrijden door de gemeenten. "Er gebeuren heel mooie initiatieven op lokaal niveau, dus ik denk eerlijk gezegd dat we niet veel meer kunnen doen", zegt Neven. "Het is nu vooral afwachten wat het effect ervan zal zijn.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Veiligheid , coronatestcentrum , testcapaciteit , vakantie rode zone

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni