De NV Abattoir, de slachthuizen van Anderlecht in Kuregem

| De slachthuizensite in Kuregem.

Ook Abattoir lijdt onder drugsproblematiek: 'Elke ochtend liggen er naalden'

MW
© BRUZZ
24/08/2023

De problemen rond drugs en onveiligheid in en rond het Zuidstation beheersten afgelopen weken alle nieuwsmedia. Als toegangspoort tot Brussel en bij uitbreiding ons land, kwam het Zuidstation ruim in de aandacht, maar iets verderop, op en rond de slachthuissite in Kuregem, kampt men met even grote uitdagingen. "We rapen hier elke ochtend de naalden op", windt woordvoerder van Abattoir Paul Thielemans er geen doekjes om.

Maandag riep premier Alexander De Croo (Open VLD) de verschillende betrokken partijen bijeen om gezamenlijk de criminaliteit rond station Brussel-Zuid aan te pakken. Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) gaf aan opgelucht te zijn dat de premier het initiatief heeft genomen voor die vergadering, maar verderop in Kuregem luidt men intussen ook de alarmbel bij Abattoir, de vennootschap die de markten en het slachthuis van Anderlecht uitbaat.

Woordvoerder van Abattoir Paul Thielemans vreest dat de problemen in en rond het Zuidstation zullen overwaaien naar de Abattoirsite wanneer enkel daar wordt ingegrepen. Hij hoopt dat Kuregem niet vergeten wordt in de gesprekken en evenmin in het crisisoverleg dat de Brusselse overheden plegen in september, specifiek om de drugs- en geweldproblematiek in Brussel aan te pakken. Vooral de opeenstapeling van incidenten gerelateerd aan crack staan op de agenda van dat laatste overleg.

“Ons poetsteam en de conciërges rapen elke ochtend de spuiten op aan de ingang van mijn bureau,” getuigt Thielemans, maar het gaat volgens hem over meer dan drugsoverlast. Er is ook een probleem van illegale verkoop, zegt de woordvoerder.

'De omgeving van de Abattoirsite wordt stilaan een draaischijf voor illegale handel'

Paul Thielemans - woordvoerder nv Abattoir

Zo moet Thielemans machteloos toekijken hoe in de Ropsy Chaudronstraat, voor de poorten van Abattoir, straatverkopers hun waar illegaal aan de man brengen. “Vanuit de overheid bestaat er blijkbaar geen wil om aan dit probleem iets te doen. Dan spreek ik nog niet over de voedselhygiëne.”

Voor alle duidelijkheid: op dit moment is er geen illegale verkoop van vleeswaren op straat. Het gaat vooral om de verkoop van Afrikaanse groenten en fruit. "Dat vinden we niet oké, omdat Abattoir op haar terrein ook zelf winkels verhuurt aan handelaars die gelijkaardige producten verkopen op een legale manier."

"Als je dat optelt bij de illegale sigarettenhandel hier tijdens de marktdagen, de drugstrafiek of nog de heling van gestolen goederen, dan verwordt de omgeving van de Abattoirsite stilaan tot een draaischijf voor illegale handel."

Patrouille inzetten

"Wat moeten we doen om de site hier leefbaar te houden?", vraagt Thielemans zich af. Momenteel sluit een conciërge elke avond de Abattoirsite af. "We bekijken of we daarvoor ook een patrouille veiligheidsagenten moeten inzetten."

Voorlopig is er nog geen sprake van zware incidenten. Maar dat is volgens Thielemans slechts een kwestie van tijd. Daarom moet er ingegrepen worden, vindt hij: "Anders zullen we de hele site moeten afsluiten en bewaken, maar dan zijn we ver van het open stadsmodel met een publiek toegankelijke openbare ruimte waar we naartoe willen."

Dealen met drugs

Steeds vaker word je in het straatbeeld geconfronteerd met mensen die harddrugs gebruiken. Een gebruikersruimte moet de overlast helpen beperken. Maar Brussel worstelt met het toenemend druggebruik.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Veiligheid , Dealen met drugs , actieplan drugs , crack , illegale economie , Abattoir , onveiligheid zuidstation , Brussel-Zuid , Rudi Vervoort

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni